18:19 26 Februarie 2021
În direct
 • EUR21.34
 • USD17.45
 • RUB0.24
 • RON4.38
 • UAH0.63
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  15441114

  Fostul europarlamentar ALDE, Norica Nicolai, arată că, spre deodebire de Franța, căreia Comisiei Europene îi alocă 300 de miliarde de euro destinate stimulării economiei, România a primit de la nivel european doar 1 miliard de euro

  BUCUREȘTI, 21 mart - Sputnik, Marius Holdean. Norica Nicolai atrage atenția asupra inegalității dintre statele membre ale Uniunii Europene.

   ”Onorata Comisie Europeană vrea solidaritate, dar nu și pentru „căței”, adică statele astea care sunt pe la periferie”, scrie Norica Nicolai pe pagina ei de facebook, cerându-le în acest sens explicații atât președintelui Klaus Iohannis, cât și premierului Ludovic Orban.

  „Cum era cu solidaritatea europeană?”, întreabă fostul europarlamentar, punând prin comparație suma alocată României, de peste 1 miliard de euro, fonduri pentru gestionarea crizei pandemiei de coronavirus, cu cea alocată Franței, de 300 de ori mai mare.

  ”Am fi zis ce generoși sunt, dacă astăzi nu ieșea public madame Margrethe Vestager cu un anunț care depășește orice imaginație. Mai exact: Comisia Europeană a aprobat, sâmbătă, trei programe de asistenţă propuse de Franţa în contextul epidemiei de coronavirus, urmând a fi alocate 300 de miliarde de euro destinate stimulării economiei franceze”, observă Norica Nicolai, care întreabă dacă aceasta este solidaritatea europeană despre care ni se tot vorbește.

  Fostul europarlamentar disecă și felul în care este ajutată România, mergând pe anunțul Comisiei Europene pentru România.

  1) 483 de milioane de euro - prin renunţarea în acest an la obligaţia de a solicita României rambursarea prefinanţărilor neutilizate din fondurile structurale. ”Aici vine următoarea întrebare: această amânare e doar pentru anul acesta? Sau va trebui să rambursăm anul viitor?

  2) 637 de milioane de euro - avans la fonduri structurale date la începutul lunii martie și aprilie, bani necesari luptei împotriva crizei de coronavirus.

  Dar, ”nimic despre susținerea firmelor românești. Nimic despre cum pot fi salvate sute de mii de locuri de muncă”, atrage atenția Nicolai.

  Așa încât constatările fostului europarlamentar sunt amare: onorata Comisie Europeană vrea solidaritate, dar nu și pentru „căței”, adică statele astea care sunt pe la periferie. Suntem buni în rolul de slugi ale onorabilei Comisii, să respectăm tot ce zic, să facem după cum ne dictează, să jucăm după cum ne cântă, dar când e ditamai pandemia mondială suntem lăsați la urmă. Ne aruncă și nouă niște firimituri!

  ”Domnilor Iohannis și Orban, cei care sunteți în fiecare zi cu europenismul și solidaritatea europeană în gură, știați ceva despre asta? A propus și România programe de asistență la Comisia Europeană? Ați solicitat, pentru că aveți și Guvernul și Președintele, să primească și economia României ajutor din partea Uniunii Europene?”, îi întreabă fostul europarlamentar pe liderii politici ai României aflați la putere.

  După care, Norica Nicolai se îndoiește că Guvernul și președintele fac politica țării pe care o reprezintă, ba chiar observă că Iohannis și Orban sunt primii doar la cerut derogări de la Convenția Drepturilor Omului.

  Tematic

  Sesiune extraordinară a Parlamentului European dedicată coronavirusului
  România, derogată de la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului
  Comisia Europeană se laudă că dă bani României pentru a combate coronavirusul
  Tagurile:
  Norica Nicolai, Comisia Europeană

  Știrile Zilei