02:09 02 Iunie 2020
În direct
 • EUR19.47
 • USD17.53
 • RUB0.25
 • RON4.02
 • UAH0.65
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  63702

  Prețul mondial la petrol a crescut cu 12 la sută după ce țările din OPEC și Rusia au anunțat încheierea unei înțelegeri pentru reducerea producției de petrol pentru stabilizarea pieței.

  BUCUREȘTI, 9 apr – Sputnik. Prețurile globale brute au crescut cu 12 la sută joi, după ce OPEC și majoritatea producătorilor, alături de Rusia, au anunțat încheierea unui acord în eforturile de a stabiliza piața de petrol.

  Prețurile mondiale la petrol s-au prăbușit după ce statele OPEC+ au refuzat să reducă producția de hidrocarburi luna trecută, inclusiv Rusia. Drept răspuns, Arabia Saudită și-a majorat producția cu mai mult de 12 milioane de barili pe zi, după ce înțelegerea precedentă a OPEC+ a expirat la sfârșitul lunii martie.

  Săptămâna trecută, președintele SUA, Donald Trump, a declarat că Rusia și Arabia Saudită ar putea conveni asupra reducerii producției între 10 milioane și 15 milioane barili pe zi, sau între 10 și 15 la sută din volumele globale.

  Moscova a insistat că va accepta acest lucru doar dacă și alți jucători de pe piață, inclusiv Statele Unite, se vor alătura acestei initiative.

  În același timp, ministerul Energeticii al SUA a anunțat că producătorii deja și-au redus producția, fără a fi nevoie de intervenția guvernului.

  Săptămâna trecută, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că este nevoie de o reducere a producției de petrol cu 10 milioane de barili pe zi. În timpul unei discuții în regim de videoconferință cu ministrul rus al Energeticii, Alexander Novak, Putin a spus că saudiții au invadat piața pentru a-i determina pe producătorii de petrol de șist să renunțe la afaceri, în special cei din SUA.

  În prezent, Statele Unite produc aproximativ 15 milioane de barili pe zi, fiind urmați de Arabia Saudită cu 12 milioane de barili pe zi și Rusia, cu 10 milioane. Putin a declarat că Moscova se simte confortabil și în condițiile unui preț de 42 de dolari pentru un baril, cu 10-15 dolari mai mult decât nivelul actual.

  Tematic

  Află cum China va ajuta Rusia să câștige războiul petrolier
  OPEC+ a elaborat un proiect de reducere a producției de petrol
  Salvăm piața împreună: SUA își reduc producția de petrol
  Tagurile:
  petrol


  Știrile Zilei