05:06 26 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.53
 • USD16.77
 • RUB0.22
 • RON4.01
 • UAH0.59
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  380120

  Scandalul este uriaș, poate duce la demiteri și dosare pe lanțul Mediu – Transporturi – Administrația portului - mare producător

  BUCUREȘTI, 19 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Acum câteva ore a fost transmisă o știre care poate duce la demisii – până la nivel de Guvern: 110 containere umplute cu praf de cuptor cu arc electric (EAFD), provenite din România au fost descoperite abandonate la portul Tanjung Pelepas din Malaezia.

  Autoritățile malaieziene au făcut descoperirea luna trecută, iar ministrul Mediului şi Apelor de la Kuala Lumpur a precizat că, în acte transportul era descris drept zinc concentrat.

  Departamentul Mediului din Malaezia a precizat că ”nu a acordat permisiunea şi nici nu a primit o înştiinţare din partea exportatorului de deşeuri privind tranzitul în Malaezia” - și a contactat autorităţile române pentru a aranja repatrierea celor 110 de containere.

  De asemenea, autoritățile de la Kuala Lumpur au contactat şi Interpolul pentru investigaţii internaționale.

  Produsul este considerat deșeu toxic, conform Convenţiei de la Basel – iar din această cauză, în România, pentru manipularea, transportul și încărcarea lui trebuie aprobări speciale de Ministerul Mediului.

  Deci, cum a fost încărcat acest deșeu – circa 2000 de tone? Precizăm că deșeul nu puteau proveni decât de la un producător din siderurgie. La un calcul simplu, pornind de la faptul că EAFD este produs într-un raport de 20 kg la tona de oțel, rezultă că a fost vorba de o producție de circa 100.000 tone de oțel produs în România, ceea ce reduce mult rază căutării.

  De asemenea, încărcarea se putea face de la Constanța, care are câteva dane unde pot intra transcontainere mari – sau un port dunărean, Galați, de exemplu, unde pot intra doar transcontainere mici – de maxim 20.000 to.

  Având în vedere că s-a operat cu acte false – conform autorităților din Malaezia, este mai probabil să se fi operat pe un traseu scurt, din apropierea producătorului, dintr-un port mai mic, mai ușor controlabil. Deci, din nou se pot restrânge căutările.

  Nu în ultimul rând, procurorii din Constanța s-au remarcat prin bătălia contra deșeurilor aduse clandestin – deci oamenii procurorului Teodor Niţă, care este şi expert de mediu al CE, trebuiau ocoliți de cei care au făcut manevra.

  Una peste alta, scandalul este uriaș, poate duce la demiteri și dosare pe lanțul Mediu – Transporturi – Administrația portului (? Ghici ciupercă…) - producător. Adică ar putea urma și probleme pentru un mare producător din domeniu!

  ***

  P.S. Revin cu întrebarea – de ce a fost ocolit procurorul constănțean Teodor Niță la concursul pentru șefia DIICOT, când avea rezultate excelente? Oare pentru că le-a trimis înapoi englezilor niște deșeuri pe care le trimiseseră în România?!

  Știrile Zilei