19:47 11 Mai 2021
În direct
 • EUR21.51
 • USD17.82
 • RUB0.24
 • RON4.37
 • UAH0.64
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  7601

  Anul acesta, prin programul Tezaur, Ministerul Finanțelor Publice a împrumutat de la populație suma de 1,38 miliarde de lei. Separat, prin programul Fidelis, statul a mai atras aproape 2 miliarde de lei.

  BUCUREȘTI, 20 oct – Sputnik. Autoritățile române au împrumutat o sumă record de la populație în decurs de numai câteva luni. Vorbim despre iulie, august și septembrie.

  Prin programul Tezaur, Ministerul Finanțelor a împrumutat suma de 1.38 miliarde de lei.

  De asemenea, separat, prin programul Fidelis, prin care statul vinde ocazional titluri de stat ce pot fi tranzacționate la Bursa de Valori București – BVB – Ministerul Finanțelor a mai atras aproape 2 miliarde de lei în luna august 2020.  

  În total, vorbim despre suma de 3,38 miliarde de lei, cu toate că împrumuturile de la populație au debutat târziu anul acesta, din pricina restricțiilor impuse în scopul limitării răspândirii noului coronavirus.

  Anul trecut, când programul Tezaur s-a derulat pe tot parcursul anului, dar fără emisiuni Fidelis, statul a atras 3 miliarde de lei de la populație, informează profit.ro.

  Tezaur și Fidelis sunt două programe de împrumuturi ale Ministerului Finanțelor. Prin acestea conferă populației să investească în titluri de stat șa dobânzi mai ridicate față de cele oferite la depozitele bancare.

  Suplimentar, câștigurile din dobânzi la titluri de stat nu se impozitează, dar cele din dobânzi bancare, da.

  Programul Tezaur ar trebui să se desfășoare lunar, în timp ce Fidelis are un caracter ocazional. Totuși, Ministerul Finanțelor analizează posibilitatea ca să deruleze mai des programul Fidelis, iar o nouă emisiune ar putea avea loc până la sfârșitul anului.

  Dacă prin Tezaur statul a împrumutat 1,38 miliarde lei, prin Fidelis a obținut 2 miliarde lei, subliniază profit.ro.

  Tematic

  Împotriva "dezastrului provocat economiei naţionale": pichetare la Ministerul Agriculturii
  Dolarul va coborî până la 16 lei în 2018. Ce spune Ministerul Economiei
  Invitaţiile Rusiei pentru afaceriştii români, blocate la Ministerul Economiei
  Tagurile:
  Statul Român

  Știrile Zilei