23:22 04 Decembrie 2020
În direct
 • EUR20.96
 • USD17.28
 • RUB0.23
 • RON4.30
 • UAH0.61
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  9721

  România a atacat astăzi la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) unele prevederi europene din Pachetul Mobilitate I care sunt păguboase pentru transportatorii români

  BRUXELLES, 23 oct - Sputnik. Transportatorii români au atras atenția de multă vreme asupra faptului că Pachetul Mobilitate I, adoptat de Parlamentul European, este îndreptat împotriva transportatorilor din Estul și Centrul Europei, fiind menit să împiedice piața liberă în favoarea firmelor din Vest.

  Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, Guvernul a introdus trei acțiuni în anularea "prevederilor problematice" din Pachetul Mobilitate I.

  Astfel, dispozițiile actelor UE vizate de acțiunile în anulare introduse de Guvernul României vizează acele aspecte care vor avea implicații negative semnificative asupra pieței interne și vor afecta competitivitatea transportului de mărfuri în Uniune.

  Punctele vizate sunt: interdicția efectuării perioadei normale de repaus săptămânal la bordul vehiculului, obligația întoarcerii periodice a conducătorului auto la centrul operațional al angajatorului sau la locul său de reședință, obligația întoarcerii vehiculului la unul din centrele operaționale în termen de 8 săptămâni de la plecare, stabilirea de limitări suplimentare la efectuarea operațiunilor de cabotaj și instituirea unor norme specifice privind detașarea conducătorilor auto.

  "Sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene vine în continuarea demersurilor promovate în mod constant de către autoritățile române pentru contracararea caracterului restrictiv și disproporționat al acestor prevederi din Pachetul Mobilitate I. Precizăm totodată că Guvernul României intenționează să formuleze cereri de intervenție în acțiuni în anulare care vor fi introduse la CJUE de alte state membre UE cu interese similare", a anunțat astăzi MAE român.

  România s-a opus adoptării celor trei acte legislative care constituie Pachetul Mobilitate 1, alături de celelalte 8 state membre cu interese similare în această materie (Bulgaria, Cipru, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta și Polonia).

  Tematic

  Protestul transportatorilor: Ce curse auto vor fi suspendate astăzi - LISTA
  Răspuns la ”Mistrale”: Cum va fi noul transportator rusesc de elicopter
  Transportatorii români acuză că se vrea distrugerea lor. Cine se face vinovat
  Când Vestul se teme de Est: directivă împotriva transportatorilor români, votată în PE
  Veste bună pentru transportatori: România amenință Bruxelles-ul cu un proces la CJUE!
  Dezastru pentru transportatorii români: de azi intră în vigoare măsurile impuse de Vest
  Tagurile:
  România, Uniunea Europeană, Greva transportatorilor, Transportatori

  Știrile Zilei