03:16 20 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.22
 • USD17.78
 • RUB0.24
 • RON4.31
 • UAH0.65
  Economie
  Sa primesc un link scurt
  13550

  O asociaţie reprezintând 500.000 de comercianți fizici francezi au iniţiat o mişcare împotriva magazinelor online, în special Amazon. Unul dintre reprezentanți denunță „abuzul de poziție dominantă” al acestora.

  BUCUREŞTI, 27 mai – Sputnik. Puternic afectați de restricțiile sanitare care au durat peste un an, comercianții fizici francezi (reprezentând magazine, centre comerciale, lanțuri mari) critică dur magazinele mari care vând doar online.

  Referindu-se la multiplele efecte negative ale comerțului online, jumătate de milion dintre aceştia s-au reunit în asociaţia „Salvați comercianții noștri”.

  Aceştia cer ca afacerile fizice și „jucătorii puri”, din mediul online, „să joace în condiții egale”. Aceștia din urmă beneficiază în prezent de „privilegii exorbitante [...] grație sprijinului din partea statului”, a declarat joi, 27 mai, pentru Franceinfo, Francis Palombi, președintele Confederației comercianților din Franța, membru al asociaţiei.

  „Când se creează un depozit Amazon, pe o suprafață cuprinsă între 50.000 și 150.000 de metri pătrați, nu se respectă criteriile unei zone comerciale de vânzare”, pe când un hipermarket fizic „este supus unor cereri de autorizare foarte severe”, a explicat acesta, citat de Sputnik France

  Proteste la București
  © REUTERS / Inquam Photos / Octav Ganea

  Potrivit lui Palombi, aceasta este o „lipsă de corectitudine” și un „abuz flagrant de poziție dominantă”, care duce la înființarea unor depozite mari în detrimentul întreprinderilor mici.

  Un prim punct cu privire la care atrage atenţia colectivul de comercianţi este cel referitor la TVA. Fără a avea o sediu fizic în Franța, giganții comerțului online se eschivează de la plata impozitului pe profit. Acest lucru le permite să ofere prețuri „extrem de mici”, la care comercianții tradiționali au dificultăți să se alinieze, ceea ce creează concurență neloială.

  Deși Amazon permite IMM-urilor să își vândă produsele pe platforma sa, acestea reprezintă doar 4,7% din vânzători, subliniază „Salvați comercianții noștri” pe site-ul asociaţiei. De asemenea, comercianţii fizici francezi spun că dispariția afacerilor fizice în beneficiul oricăror afaceri online generează mai multe pierderi de locuri de muncă decât să creeze.

  „Un loc de muncă la Amazon înseamnă două locuri de muncă distruse în Franța”, atrage atenţia asociaţia „Salvați comercianții noștri”.

  „Jucătorii puri au un impact dezastruos asupra mediului!”, avertizează asociaţia, referindu-se atât la metoda de ambalare a pachetelor, cât și la transportul cu camionul, transportul maritim sau aerian.

  De asemenea, asociaţia denunţă înființarea de depozite logistice mari tot mai numeroase, ceea ce contravine „planurilor de investiții pentru a sprijini comerțul local și a promova revitalizarea centrelor orașelor”.

  Tematic

  USR se transformă în ”ciuma roșie”: atacă Guvernul PNL pentru că sprijină corporațiile
  Franța ar putea naționaliza marile corporații
  Șoc: Guvernul, captiv lobby-ului unei structuri din care fac parte ambasade și corporații
  Corporațiile salvează petrolul de șist, dar au și ele probleme

  Știrile Zilei