22:24 20 Iunie 2019
În direct
 • EUR20.40
 • USD18.20
 • RUB0.28
 • RON4.31
 • UAH0.69
  Klaus Iohannis

  Iohannis: „Nimeni nu se apucă de o carieră unde va rămâne sărăntocul clasei!"

  © REUTERS / Inquam Photos / Octav Ganea
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  98911

  Şeful statului susţine că profesorii din învăţământul preuniversitar abia îşi duc zilele de pe o zi pe alta. Ce soluţie se întrevede.

  BUCUREŞTI, 26 apr — Sputnik, Georgiana Arsene. El însuşi cadru didactic, primul om în statul român a făcut, astăzi, la Bacău, o serie de declaraţii cel puţin surprinzătoare despre condiţia cadrului didactic din învăţământul preuniversitar, dacă ne gândim la faptul că acesta stă extrem de bine la capitolul imobiliar, fiind proprietarul mai multor imobile.

  Klaus Iohannis a afirmat, în cadrul dezbaterii „Viziunea tinerilor pentru viitorul României" că slaba salarizare a cadrelor didactice face ca acest sector de activitate să nu fie atractiv pentru tineri.

  Aceasta cu atât mai mult cu cât presupune un volum uriaş de muncă intensă, care nu este plătită corespunzător, iar, în aceste condiţii, oamenii nu pot fi entuziaşti.

  „Din munca asta trebuie să şi trăieşti, trebuie să poţi să îşi construieşti o viaţă, trebuie să câştigi suficient ca să trăieşti decent, să îşi trimiţi copiii la şcoală şi aşa mai departe. (…) Până nu se schimbă lucrurile acestea, cum vrem să convingem oamenii tineri să devină dascăli?! Nimeni nu se apucă de o carieră unde este previzibil că va rămâne sărăntocul clasei", a declarat Iohannis, citat de Agerpres.

  Acesta a mai adăugat că este de-a dreptul jenant pentru o societate de secol XXI să îşi lase întreaga clasă de dascăli într-o stare de semisărăcie şi a susţinut că problema salarizării cadrelor didactice este cunoscută de către decidenţii politici dar că este tratată „un pic mai superficial".

  Situaţia salarizării cadrelor didactice este una care nu se află nici pe agenda sindicatelor, fapt care rezultă din lipsa de iniţiativă şi mobilizare a organizaţiilor pentru soluţionarea problemei salarizării.

  De altfel, Sputnik a prezentat în numeroase rânduri haosul din sistemul educaţional românesc, iar problema banilor pentru personalul din învăţăânt a fost una din temele prioritare.

  Tematic

  Codrin Ștefănescu îl provoacă pe ministrul Educației: "Să iasă public!"
  Anunț uimitor al Ministerului Educației după prima probă a examenului de BAC
  Cine câștigă de fapt în urma majorărilor de salarii din Sănătate și Educație
  Tagurile:
  condiția, profesori, declarații, Klaus Iohannis, România


  Știrile Zilei