23:21 15 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.52
 • USD17.71
 • RUB0.27
 • RON4.12
 • UAH0.71
  Vizita viceministrului ucraineana al educației în școala din satul românesc Hreațca

  Statul ucrainean lipsește școlile românești de manuale: nu aveți niciun viitor aici

  © Photo: Departamentul Știință și Educație a regiunii Cernăuți
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  Ucraina lichidează școlile cu predare în limba română (48)
  22623

  Viceministrul ucrainean al Educației Pavlo Hobzei a avertizat cadrele didactice din școlile românești din Bucovina de Nord și Ținutul Herța că vor rămâne fără manuale în limba română și că nu vor avea niciun viitor în Ucraina.

  CHIȘINĂU, 11 mai — Sputnik, Octavian Racu. Autoritățile ucrainene încearcă să convingă pedagogii din școlile românești din Bucovina de Nord și Ținutul Herța să renunțe la predarea în limba română.

  Pe 10 mai, viceministrul ucrainean al Educației Pavlo Hobzei a efectuat o vizită de inspecție în instituțiile școlare din satele românești din Ucraina de Vest — Godinești, Hreațca și Buda Mare, ținutul Herța, regiunea Cernăuți, anunță portalul BucPress.

  În timpul unei discuții cu pedagogii din școlile din ținutul Herța, Pavlo Hobzei a îndemnat profesorii români să accepte modelul de predare în limba ucraineană, exprimându-și nedumerirea de ce unii se împotrivesc școlii ucrainene și limbii ucrainene.

  Oficialul ucrainean a avertizat etnicii români că fără cunoașterea limbii ucrainene aceștia "nu au niciun viitor în Ucraina", motiv pentru care „numărul de ore de limba și literatura ucraineană vor fi mai multe decât orele de limba și literatura română".

  Viceministrul a anunțat că statul ucrainean nu va mai edita manuale de limba română, invocând lipsa de fonduri. Toate manualele vor fi editate în limba ucraineană, iar "profesorii vor avea dreptul să predea în limba română, însă fără manuale sau să-și traducă singuri materialul", a menționat Hobzei.

  Reamintim că pe 5 septembrie 2017, Rada Supremă de la Kiev a votat o nouă redacție a legii învățământului care presupune lichidarea până în 2020 a tuturor școlilor cu predare în limbile minorităților etnice, inclusiv română și maghiară. Legea a fost promulgată pe 25 septembrie de președintele ucrainean, Petro Poroșenko, în ciuda protestelor din partea Ungariei și României.

  Тема:
  Ucraina lichidează școlile cu predare în limba română (48)

  Tematic

  Ungaria a blocat ședința comisiei NATO-Ucraina
  Diplomaţi ruşi: Continuă procesul de asimilare forţată a românilor din Ucraina!
  Ucraina aruncă în aer școala în română - decizie scandaloasă ieri, la Kiev
  Ucraina se obligă să respecte dreptul românilor la educație în limba maternă
  Diplomația rusă a comentat situația în jurul legii învățământului din Ucraina
  Ministrul de Externe al Ungariei: Ucraina să anuleze legea învățământului
  Rusia și Ungaria, îngrijorate de ucrainizarea minorităților etnice din Ucraina
  Noi măsuri: Guvernul va sprijini elevii și profesorii români din Ucraina
  Tagurile:
  viceministru al educației, educație, români, școli, Limba română, Pavlo Hobzei, Ținutul Herța, Bucovina de Nord, Cernăuți, Ucraina


  Știrile Zilei