01:00 16 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.34
 • USD17.31
 • RUB0.28
 • RON4.05
 • UAH0.74
  Școală sătească

  Ministrul Educaţiei trimite profesorii de la oraş la ţară. Să facă performanţă

  Facebook / Asociatia Sansa Ta
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  13410

  Valentin Popa doreşte să plătească suplimentar dascălii pe care îi va trimite prin sate şi se laudă că are bani.

  BUCUREŞTI, 4 iun — Sputnik, Georgiana Arsene. În timp ce salariile dascălilor sunt de tot râsul, ministrul Educaţiei spune că sunt bani. Din fonduri europene, pentru a finanţa idei cel puţin ghiduşe.

  Şi aceasta pentru că şi-a propus să trimită profesori de la oraş la ţară să facă performanţă, evident, plătindu-i suplimentar. Probabil că Valentin Popa a văzut cam multe emisiuni gen „Mi-s fata de la ţară" sau „Schimb de mame" şi crede că merge să facă asta şi cu dascălii.

  Ideea pe care marşează ministrul este aceea că la ţară sunt multe posturi pentru care nu se găsesc întotdeauna cadre didactice bine pregătite. Eu aş adăuga că la ţară nu există infrastructură, în extrem de multe cazuri, nici copii — sunt multe zone unde se învaţă în sistem „simultan" cu elevi de clase diferite în aceeaşi încăpere, cu acelaşi dascăl — nici logistică. Performanţa despre care vorbeşte Popa este o iluzie.

  „Ele sunt luate în regim de plata cu ora (normele didactice — n.a.) şi aş dori ca în acest regim, dar cu o subvenţie financiară semnificativă, să determinăm cât mai mulţi profesori ai noştri de excepţie să susţină, în afara normei de bază, şi câteva ore, poate o zi pe săptămână, şi în mediul rural", a declarat Valentin Popa, citat de Ziare.com.

  Perfect. Cine le va ţine locul în acele ore? Oricum vor pierde o zi întreagă cu dusul în sate. Deci ideea nu se susţine.

  În opinia ministrului, acest proiect ar demonstra nu doar că profesorii pot fi motivaţi, atunci când sunt plătiţi suplimentar, dar şi că elevii din medii defavorizate pot face performanţă dacă au îndrumarea corespunzătoare.

  Popa este în eroare. Şi aceasta pentru că performanţa nu se face cu lipsuri şi sporadic, ci doar prin lucru intensiv şi cu mijloacele necesare. Poveştile — excepţii — despre micuţii care reuşesc în viaţă învăţând la lumina lumânării nu ar trebui să devină etalon.

  Ministrul propune bani, „subvenţii substanţiale" şi susţine că există buget pentru asta, fonduri europene, plus încă 300 de milioane de lei pe care trebuie să le repartizeze pe proiecte. Dorinţa sa este ca acest proiect să demareze în anul şcolar viitor, 2018-2019.

  O singură concluzie: „Doamne ajută!"

  Tematic

  Profesoara care refuză să-l predea pe Eminescu, dată afară din școală
  O casă și o școală pentru copiii nedoriţi, construite de un preot din Botoşani
  Alarmant: o școală, deteriorată grav de cutremur. Cursurile au fost suspendate
  Tagurile:
  la țară, performanță, profesori, ore, Ministerul Educației, Valentin Popa, România


  Știrile Zilei