02:43 17 Ianuarie 2019
În direct
 • EUR19.54
 • USD17.17
 • RUB0.26
 • RON4.17
 • UAH0.61
  Proba de matematică, imagine simbol

  „Ca de obicei, Ministerul Educaţiei îşi fură singur căciula, se preface"

  © Fotolia / lightpoet
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  129 0 0

  Apar reacţii dure la adresa instituţiei care are în mână „frâiele" învăţământului, acuzată că ascunde „gunoiul sub preş".

  BUCUREŞTI, 19 iun — Sputnik, Georgiana Arsene. Rezultate dezastruoase la Evaluarea Naţională, acolo unde numărul abslvenţilor de clasa opta înscrişi la examen au reuşit să ia note peste cinci într-un număr mult mai mic faţă de anul trecut. Şi anume,vorbim de o promovabilitate de 73, 5%, cu trei procente mai mic faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017.

  Reacţiile nu au întârziat să apară, iar comentariile nu sunt deloc măgulitoare pentru reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale, acuzaţi că se fac că nu pricep motivul pentru care elevii nu s-au înscris la examen.

  „Ca de obicei, Ministerul Educaţiei îşi fură singur căciula, se preface că nu ştie câţi elevi au fost înscrişi în clasa a opta şi nu se întreabă de ce sunt aşa de mulţi cei care nu au venit la examenul de Evaluare Naţională. Răspunsul e simplu: Ştiau că nu-l promovează" a scris profesorul Ştefan Vlaston, preşedintele asociaţiei „Edu Cer", pentru adevarul.ro

  Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, este de părere că procentul de promovabilitate este, într-adevăr, scăzut, şi că există o problemă din acest punct de vedere. De aceea este nevoie de o analiză serioasă.

  „Sincer, nu mă aşteptam la scăderea procentului, cu toate că la matematică subiectele au fost un pic mai grele faţă de anul trecut. Teoretic, matematica a dus la scăderea procentului", a explicat Iulian Cristache, pentru Sputnik.

  În ceea ce priveşte vinovaţii, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi spune că nu există un singur responsabil pentru aceste rezultate. Vina — precizează Cristache aparţine, deopotrivă, elevilor, părinţilor şi profesorilor. Primii, pentru că nu s-au implicat mai mult, ceilalţi pentru că nu au remediat situaţia acolo unde era nevoie. Mai mult, o parte de vină o poate avea şi modul în care se face evaluarea, care nu se centrează pe competenţe.
  Acesta a precizat că Federaţia a venit cu schimbări — propuneri — pentru schimbarea admiterii la liceu.

  „Copiii nu sunt motivaţi. Când nota nu constituie o barieră în a-ţi continua studiile, nu prea există interes, din păcate. Avem nevoie de programe interactive, de investiţie la nivel de resursă umană, de logistica necesară, de profesori motivaţi şi părinţi responsabili", a menţionat Cristache, adăugând că nu a primit sesizări de fraudă la acest examen, având şi aproape 70 de observatori la nivel naţional.

  Tematic

  Atenţie, elevi! Încep înscrierile la Evaluarea Naţională pentru clasa a opta!
  Scandal de proporţii la evaluarea de clasa a doua! O învăţătoare...
  Elevii de clasa a opta simulează azi examenele de evaluare naţională
  Ministerul Educației pune biciul pe profesori, fiindcă au salarii mari
  Codrin Ștefănescu îl provoacă pe ministrul Educației: "Să iasă public!"
  Tagurile:
  reacții, promovabilitate, abslvenţii de clasa opta, Evaluarea Naţională, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei