02:41 17 Ianuarie 2019
În direct
 • EUR19.54
 • USD17.17
 • RUB0.26
 • RON4.17
 • UAH0.61
  Cristina Tunegaru

  Controversată profesoară, replici acide despre subiectele de la proba de română

  © Photo: Facebook / Cristina Tunegaru
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  419320

  Cristina Tunegaru susţine că tot ceea ce au avut de rezolvat elevii nu reflectă cât de inteligenţi sunt absolvenţii de liceu.

  BUCUREŞTI, 25 iunie — Sputnik, Georgiana Arsene. "Redactează un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinţi particularităţi ale unui text poetic studiat, aparţinând lui Mihai Eminescu sau lui Tudor Arghezi".

  Examen
  © Sputnik / Евгений Епанчинцев

  Iată cum a sunat cerinţa de la subiectul al treilea pentru profilul real de la proba de Limba şi Literatura Română Bacalaureat 2018.

  Nici cei de la "uman" nu au scăpat de poezie, iar reacţiile nu au încetat să apară.

  Cea mai promptă a fost a controversatei profesoare de limba română Cristina Tunegaru care susţine că "absolvenţii noştri ori sunt specialişti în literature şi istorie literară, ori nu iau Bacul".

  "Le cerem totul sau nimic. Trec printr-un examen fără să demonstreze cât de inteligenţi şi de capabili sunt, fără să-şi pună la bătaie abilităţile esenţiale", a scris Tunegaru pe pagina sa de Facebook.

  Profesoara susţine că ar trebui să ne întrebăm cât de relevante sunt aceste subiecte, ce demonstrează ele şi dacă îi pregătesc pe copiii României pentru viitor sau măcar pentru prezent.

  Este evident că, vorbind despre Arghezi, Eminescu sau despre orice alt poet nu putem vedea ca finalitate a studiului realizarea unei piese de strung. Sau a unei budinci. Deci, clar, în mod practice nu putem vedea o finalitate palpabilă. Din punctul acesta de vedere s-ar putea crede că nu are rost să studiem clasicii.

  Dar poezia nu este creată pentru finalităţi practice, ci pentru o mai bună înţelegere a trăirilor, pentru ca elevii să reuşească să îşi exprime emoţiile prin intermediul cuvintelor. Să înveţe să înţeleagă emoţiile transpuse în versuri de Arghezi, Blaga sau Eminescu înseamnă să înţelegi, în primul rând, un curent de gândire sau o parte a unei epoci. Dezvoltă cunoaşterea şi imaginaţia.

  Un elev nu trebuie să fie expert în literature şi istorie literară, dar nici total "imun" la ce înseamnă asta. Să nu ai cunoştinţe, să nu ştii să le integrezi într-un current literar sau de gândire demonstrează eşecul celor 4 ani de liceu.

  Ar trebui să ne întrebăm cât de relevante sunt aceste subiecte, ce demonstrează ele, îi pregătesc pe copiii României pentru viitor sau măcar pentru prezent?

  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei