00:39 19 Iulie 2019
În direct
 • EUR19.75
 • USD17.62
 • RUB0.28
 • RON4.17
 • UAH0.68
  Elevi la școală în timpul orelor

  Încep zile de foc pentru profesori - se întorc în bănci

  © Sputnik / Павел Лисицын
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  2959 0 0

  Săptămâna viitoare vine rândul dascălilor să fie evaluaţi, după ce absolvenţii ciclului gimnazial şi liceal au trecut prin emoţia examenelor.

  BUCUREŞTI, 6 iul — Sputnik, Georgiana Arsene. Cadrele didactice vor trece prin emoţiile examenelor de Titularizare şi Definitivat. Examenul de Titularizare se va desfăşura pe 11 iulie 2018, iar cel de Definitivat pe 18 iulie 2018. Ambele probe evaluează cunoştinţele legate de disciplina predată, cât şi metodica utilizată.

  Aproximativ 31.000 de cadre didactice s-au înscris pentru a susţine Titularizarea, dintre care 4.500 sunt absolvenţi ai promoţiei curente. Aceştia se vor bate pe aproximativ 4.500 de posturi didactice vacante pentru angajarea pe perioadă nederminată, dintre care peste 3.300 în mediul urban şi 1.140 în mediul rural.

  Conform metodologiei de examen, pentru a fi angajaţi pe perioadă nedeterminată (adică să fie titulari, nota Georgiana Arsene), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 7 atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială la clasă în profilul postului. Pentru a fi angajaţi pe perioadă determinată (suplinitori, nota Georgiana Arsene), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială în profilul postului.

  Potrivit metodologiei, un candidat a avut dreptul de a se înscrie la concurs în unul sau mai multe judeţe, iar repartizarea pe posturi se va face prin şedinţă publică, în ordinea notelor obţinute la examen, potrivit aceleiaşi surse.

  Reamintim că Senatul, în calitate de for decizional a adoptat, în luna mai, un proiect legislativ care prevede extinderea termenului de valabilitate a examenului, de la 6 la 10 ani. Rezultatele la Titularizare vor fi afişate pe 17 iulie, iar notele finale, în urma contestaţiilor, vor fi comunicate pe 24 iulie, informează adevarul.ro.

  Anul trecut rata de promovare la examenul de Titularizare (adică note mai mari sau egale cu 7) a fost de aproximativ 47%. Totodată, procentul candidaţilor care au luat note sub 5 a fost de 21%.

  Anul trecut rata de promovare la examenul de Definitivat a fost de 66,90%. Concret, din totalul de 5.235 de candidaţi evaluaţi la proba scrisă, 3.502 candidaţi au reuşit să obţină, în final, medii mai mari sau egale cu 8 şi au promovat examenul. Din totalul celor 1.200 de candidaţi care au depus contestaţii, 167 au obţinut medii peste 8 în urma soluţionării acestora şi, implicit, statutul de promovat.  Știrile Zilei