13:06 26 Iunie 2019
În direct
 • EUR20.69
 • USD18.18
 • RUB0.29
 • RON4.38
 • UAH0.69
  Examen, poză simbol

  Bucureştiul a refuzat organizarea Olimpiadei Internaţionale de Matematică

  © Sputnik / Сергей Орлов
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  243 0 0

  Cel mai important eveniment legat de educaţie care se desfăşoară în România are loc la Cluj şi nu în Capitală, iar motivul l-a dezvăluit inspectorul şcolar general al localităţii transilvănene.

  BUCUREŞTI, 11 iul — Sputnik, Georgiana Arsene. La această competiţie participă 615 tineri matematicieni de top din 110 ţări, printre care şi fiul preşedintelui Siriei.

  Valentin Cuibus, inspectorul şcolar general din Cluj spune că pentru cele 12 zile în care are loc Olimpiada Internaţională de Matematică se va cheltui cam un milion de euro. Pentru cazarea celor aproximativ 1200 de invitaţi oficiali din 110 ţări — 615 concurenţi plus însoţitorii au fost închiriate cele mai mari opt hoteluri din Cluj, iar 400 de voluntari se vor ocupa ca în cele aproape 2 săptămâni de competiţie, concurenţilor să nu le lipsească nimic.

  Organizarea evenimentului a început, de altfel, în urmă cu un an.

  De ce a fost ales Clujul şi nu Bucureştiul?

  Inspectorul spune, potrivit adevarul.ro, că iniţial a fost aleasă Capitala.

  „În 2016, Bucureştiul a trimis Ministerului o adresă prin care spunea că nu are capacitatea logistică şi organizatorică pentru aşa ceva", a explicat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, adăugând că în acel moment a fost căutată o altă soluţie şi au fost aduse în discuţiile Alba Iulia, Clujul şi Iaşiul, apoi s-au făcut evaluări.

  La Alba Iulia nu s-a putut organiza evenimentul pentru că nu îndeplinea condiţiile. În primul rând, nu exista o sală pentru concurs, ştiut fiind faptul că toţi cei peste 600 de copii trebuie să fie într-o singură sală.

  Apoi, nici hotelurile nu aveau capacitatea necesară pentru găzduirea oaspeţilor de peste hotare. Motiv pentru care, Clujul a folosit 8 hoteluri, cele mai mari.

  Organizarea la Cluj a acestui eveniment extrem de important reprezintă o palmă grea pentru Capitală, ce ar trebui să ia măsuri pentru a nu mai fi pusă în situaţia neplăcută, pe viitor, de a respinge proiecte de asemenea anvergură pe motiv că nu sunt condiţii de punere în practică.  Știrile Zilei