23:37 20 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.50
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.72
  Examen

  Deputat PNL, acuzaţii grave: „Cui serveşte minciuna unui bacalaureat?"

  © Sputnik / Владимир Федоренко
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  437 0 0

  Deputatul liberal Marilen Pirtea, coordonatorul Comisiei de Educaţie a PNL, acuză lipsa de transparenţă în privinţa statisticilor asupra rezultatelor „examenului maturităţii" şi dă vina pe PSD.

  BUCUREŞTI, 23 iul — Sputnik, Georgiana Arsene. Politicianul precizează că anul în curs a debutat cu o ilegalitate în educaţie „marca PSD" şi s-a referit la data de începere a Bacalaureatului, prin susţinerea probelor de competenţe.

  „După ce social-democraţii au încălcat flagrant Legea Educaţiei Naţionale, care prevede că Bacalaureatul poate fi susţinut doar de elevii care au promovat clasa a XII-a, PNL este îndreptăţit a crede că PSD a generat un nou abuz, manipulând gradul de dificultate al subiectelor", a precizat deputatul liberal.

  "Rata de promovare înregistrată de absolvenţii care au finalizat studiile liceale în promoţia 2017-2018 şi au susţinut probele examenului de Bacalaureat în prima sesiune este de 74,7%”, a subliniat liberalul, potrivit dcnews.ro.

  Acesta a acuzat PSD de „opacitate" pentru că, spune politicianul, nu sunt transmise public informaţii statistice mult mai detaliate, precum mediul de provenienţă (rural/urban), distribuţia statistică naţională, date despre totalul elevilor înscrişi în clasa a XII-a în acest an şcolar, numărul celor care nu au promovat ultima clasă de liceu, dar şi multe altele. Din acest motiv, experţii în educaţie nu pot face o analiză rafinată a examenului de bacalaureat 2018 sau pentru a elabora anumite strategii menite să ducă la creşterea promovabilităţii la examen.

  Mai mult, liberalul a amintit că în evaluările internaţionale, ţara noastră se află pe locuri codaşe în domeniul educaţiei şi formării profesionale.

  „Cui serveşte minciuna unui bacalaureat cu un procent de promovare de 75%? Doar celor din PSD, care ascund lipsa de performanţă a şcolii româneşti", a spus Pirtea, adăugând că, la momentul de faţă, şcoala românească este lipsită de performanţă.

  Despre problemele din sistemul de educaţie, Sputnik a tras în mod repetat un semnal de alarmă şi a insistat că nu se poate ajunge la performanţă cu un sistem în care necalificaţii vin ca să câştige şi ei un ban, în timp ce elevii termină clasa a patra fără să ştie să citească.

  Tematic

  Tupeu, nu glumă, la tinerii care nu au luat bac-ul - vor salarii ca în IT
  Inedit! Judecătorul Cristi Danileţ a obligat o elevă să dea bac-ul!
  Rezultate slabe la Bac 2018? De vină e lipsa de colaborare părinţi-profesori
  Subiectele la matematică şi istorie BAC 2018, mai dificile decât în anii trecuţi?


  Știrile Zilei