21:18 25 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.03
 • USD17.87
 • RUB0.28
 • RON4.21
 • UAH0.67
  Portofel

  Fondurile clasei şi al şcolii pot subţia, în unele cazuri, buzunarul părinţilor

  CC0 / Pixabay / stevepb
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  70 0 0

  Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi face o radiografie a felului în care decurge relaţia părinţilor cu şcoala şi a cossturilor pe care aceştia le suportă an de an.

  BUCUREŞTI, 10 sept — Sputnik, Georgiana Arsene. Astăzi, s-a făcut auzit primul clopoţel din anul şcolar 2018-2018. După emoţiile de început, va avea loc, în primele zile, şedinţa cu părinţii, în care, învariabil, se vor aduce în discuţie fondurile clasei şi şcolii.

  Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi — Învăţământ preuniversitar spune că aceste fonduri „pot subţia, în unele cazuri, buzunarul părinţilor" care, înghiţind în sec, nu au curajul să se opună majorităţii care, pe alocuri, îi poate admonesta când comentează pe acest subiect.

  „Este un prim „şut" primit al celor care intră-n sistem, cei care au un prim contact cu sistemul de învăţământ gratuit… şi nu prea", a precizat acesta, pe pagina sa de Facebook, explicând că un manual şcolar costă în jur de 8-10 lei şi că vorbim despre 13-15 manuale, adică efortul financiar al statului este în jur de 150 de lei.

  În paralel, însă, părinţii cumpără auxiliare în timpul anului şcolar, a căror valoare depăşeşte suma investită de stat, adică 150 de lei.

  Al doilea „imbold" este cel legat de începerea meditaţiilor, pentru început cu învăţătoarea, deşi acum este interzis şi, mai apoi, la gimnaziu, la cel puţin trei materii: română, matematică şi engleză.

  „Nu mult… 150 de lei pe săptămână", completează ironic Cristache.

  Ca în piesa cu Toma Caragiu în care acesta citea programul petrecerii de Anul Nou, „petrecerea continuă" sau, mai bine spus, „imboldurile", pentru că de-a lungul anului şcolar părintele mai bagă mâna în buzunar pentru bani de cretă, bani de fişe, bani de coli, bani pentru „Şcoala altfel".

  „Din respect față de breasla profesorilor, nu o să spun nimic despre modul în care înțeleg că trebuie să-și respecte statutul", a punctat preşedintele FNAP, adăugând că spune mereu că nu există pădure fără uscături.

  Acesta a adresat un mesaj clasei politice din România, ea fiind cea care legiferează şi finanţează. Şi anume, clasa politcă trebuie să fie conştientă că plus valoarea adusă societăţii de către şcoli este imensă. Cu toate că rezultatele nu se văd imediat, în timp, investiţia în şcoală aduce cel mai mare randament în dezvoltarea societăţii.

  Tematic

  Învăţătoare: „Generaţiile actuale de elevi preferă să stea, efectiv"
  Astăzi începe şcoala - ce schimbări aduce anul şcolar 2018-2019
  Structura anului școlar 2018-2019 şi programul vacanţelor
  Soluție pentru creșterea mediei în școli: „Adoptă o şcoală... un proiect naţional”
  Tagurile:
  opinie, contribuții bănești, părinți, FNAP, Învățământ, Iulian Cristache, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei