17:33 22 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.37
 • USD17.35
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.69
  Raluca Turcan

  Noile manuale - amestecătură de texte, unele preluate din perioada comunistă

  © Photo: Facebook / Raluca Turcan
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  28301

  Deputatul PNL, Raluca Turcan, critică dur noile manuale şi spune că nici preţul celor scoase pe piaţă către EDP nu este mai scăzut decât al altor edituri.

  BUCUREŞTI, 13 sept — Sputnik, Georgiana Arsene. Audierea de ieri a Mariei Nistor, directorul general al Editurii Didactice şi Pedagogice în Comisia de Învăţământ a Camerei Deputaţilor continuă să scoată la iveală o serie de amănunte cel puţin interesante despre noile manuale atât de controversate ca urmare a identificării unui număr impresionant de greşeli în conţinutul lor.

  O reacţie dură pe această temă a avut şi deputatul PMP Robert Turcescu, despre care Sputnik a vorbit deja aici.

  Turcan susţine că în economia reală, atunci când se dă un „Bun de tipar", cineva îşi asumă o responsabilitate enormă, iar când se încasează bani, multe milioane de euro, trebuie să existe o răspundere, iar când pe băncile elevilor ajung manuale pline de greşeli, cineva trebuie să plătească.

  „Dacă până acum au fost tipărite peste 1.600.000 de manuale și majoritatea au mii de greșeli, cum rămâne cu cele 5 milioane de euro aruncate pe maculatură? Cu ce se deosebesc manualele tipărite de EDP de un munte de cărți aruncate la maculatură, cărți inutilizabile?", a scris deputatul PNL pe pagina sa de Facebook, adăugând că solicită să fie făcute publice contractele avute de Ministerul Educaţiei Naţionale.

  Turcan spune că, potrivit informaţiilor avute, manualele editate de EDP nu sunt mai ieftine faţă de cele de anul trecut, ba din contră. Şi anume, dacă anul trecut costul mediu per manual era de 5,5 lei, anul acesta este de 9,14 lei.

  De asemenea, manualele sunt „mai scumpe, mai proaste, inutile şi incomplete". Şi aceasta fiindcă la toate lipseşte varianta digitală, în loc să fie câte un manual pentru fiecare semestru este unul singur pentru tot anul, în consecinţă, elevul are un ghiozdan mai greu anul acesta.

  O altă problemă o reprezintă conţinutul manualelor, care ar fi făcute doar ca să fie, fără o raţiune anume.

  „Cât despre conţinutul noilor manuale: nu au cap şi nu au coadă, sunt o amestecătură de texte, unele preluate chiar din perioada comunistă, iar altele sunt plagiate de la alte edituri", a scris Turcan, precizând că elevii şi părinţii se plâng că nu văd utilitatea acestor manuale.

  Şcolile nu dispun la ora actuală de necesarul de manuale, iar o mare problemă o reprezintă, de anul acesta, cea a transportului cărţilor de la editură, pe care directorii unităţilor de învăţământ trebuie să îl asigure. Adică un alt cost pentru şcoală…

  Tematic

  Ministerul Educaţiei, reacţie "de ochii lumii" în scandalul manualelor greşite
  O soluţie la batjocura Editurii Pedagogice: refuzarea manualelor de către părinţi
  Liviu Pop: „PNL, USR şi baronii manualelor sunt foarte trişti"
  În timp ce în România e scandal pe manuale, în şcolile ruseşti ele vor dispărea
  Scandalul momentului! Elevii ar putea rămâne fără manuale!
  Liviu Pop, fost ministru al Educaţiei: „Adio, baroni ai manualelor!"
  Statul ucrainean lipsește școlile românești de manuale: nu aveți niciun viitor aici
  Mârşăvie pe bani mulţi: tipărirea manualelor şcolare pentru anul viitor
  Să tot faci manuale! 35.000 lei, maximul pentru un autor acceptat
  Recomandare şocantă: manuale pentru transsexuali, obligatorii în şcolile primare
  Tagurile:
  perioada comunistă, manuale, PMP, PNL, Mariei Nistor, Raluca Turcan, Robert Turcescu, România


  Știrile Zilei