12:41 15 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.38
 • USD17.56
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.71
  Şcoală

  Pericol! Părinţii, profesorii şi elevii trebuie să ia lecţii de autoapărare?

  © Sputnik / Olga Butenop
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  349 0 0

  În mai puţin de o săptămână, şcolile din România s-au transformat în adevărate câmpuri de luptă - inspectoratele şcolare tac.

  BUCUREŞTI, 17 sept — Sputnik, Georgiana Arsene. Pe lângă problema manualelor pline cu greşeli, şcoala românească se confruntă cu multe alte probleme. Şi nu vorbesc aici despre cele vechi, gen lipsa autorizaţiilor ISU sau grupurile sanitare din fundul curţii — de cea din urmă, ministrul Educaţiei are grijă să pomenească pe unde se duce — ci de una care fac tot mai multe victime, al propriu, transformând şcoala românească într-un loc nesigur.

  Prima săptămână de şcoală are un bilanţ trist: un elev a ajuns la spital după ce a fost bătut de un coleg boxer, chipurile, pentru că victima ar fi venit îmbrăcată prea elegant la şcoală, iar o profesoară, ameninţată cu bătaia. Situaţia a fost filmată. Conducerea şcolii unde predă aceasta, dar şi inspectoratul şcolar au tăcut mâlc. Complice.

  În tot acest timp, elevul boxer a ameninţat victima la spital, dar şi pe părinţii acesteia.

  Ce înţelegem de aici? Exact ceea ce se vede: că şcoala a ajuns un câmp de bătaie, unde frustrările se manifestă la cel mai înalt nivel şi unde nu te protejează nimeni, indiferent că eşti profesor sau elev.

  Ce trebuie făcut? Probabil nu ar fi rău ca toată lumea — părinţi, elevi, cadre didactice — să ia nişte cursuri de autoapărare, fiindcă vorbele nu au efect asupra unor derbedei.

  Trăim într-o societate în care violenţa a ajuns literă de lege şi nimeni nu ia măsuri pentru stoparea ei. Şcolile, aşa cum am spus deja, sunt tot mai nesigure, aşa că, în viitorul mai mult sau mai puţin îndepăratat, tot ai mulţi părinţi vor considera că o şcoală privată este mai sigură şi se vor îndrepta în acea direcţie. Şi, de ce nu, în sensul învăţării acasă…  Știrile Zilei