15:46 24 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.13
 • USD17.89
 • RUB0.28
 • RON4.23
 • UAH0.67
  Școală

  Deputat PNL: „Demisia domnului Popa era necesară"

  © Sputnik / Алексей Владыкин
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  113 0 0

  Sorin Moldovan a trecut în revistă principalele probleme pe care fostul ministru al Educaţiei le-a lăsat în urmă, o dată cu demisia sa din fruntea instituţiei.

  BUCUREŞTI, 28 sept — Sputnik, Georgiana Arsene. „Ministrul pleacă, problemele rămân!", iată cum a sintetizat deputatul PNL de Cluj Sorin Moldovan mandatul — scurt, ce-i drept, al lui Valentin Popa la cârma Ministerului Educaţiei Naţionale.

  Politicianul a enumerat principalele probleme pe care acest ministru nu a reuşit să le soluţioneze.

  Moldovan spune că au fost 239 de zile în care soarta învăţământului românesc s-a aflat în mâinile lui Valentin Popa şi că în acest interval putem bifa realizări cu ghilimele.

  Este vorba despre manuale tehnoredactate greşit, şcoli închise sau comasate, un număr foarte mare de unităţi de învăţământ fără aviz sanitar sau autorizaţie de securitate la incendiu, bulversarea sistemului universitar.

  „Nu doar copiii se simt în nesiguranţă. Nici părinţii lor nu se simt foarte confortabil ştiind că sunt şanse mari ca şcoala unde învaţă copilul lor să nu aibă aviz sanitar sau autorizaţie de securitate la incendiu. Este adevărat că situaţia a fost preluată de domnia sa, dar, în mandatul dânsului, lucrurile nu s-au schimbat, iar acest lucru este încă un motiv pentru care demisia domnului Popa era necesară", a scris deputatul pe pagina sa de Facebook. 

  Politicianul a precizat că sintagma „învăţământ rural" ar fi trebuit să îi provoace insomnii lui Valentin Popa, întrucât, aici, învăţământul este pe marginea prăpastiei, iar un copil din patru renunţă la şcoală. O altă problemă o reprezintă deficitul de profesori la sate, iar acest lucru duce la comasarea claselor sau chiar la închiderea şcolilor.

  Moldovan precizează, de asemenea, că soluţia la toate problemele enumerate se găseşte în Legea nr.1/2011, Legea Educaţiei Naţionale, care, la articolul 8, stipulează faptul că „pentru finanţarea educaţiei naţionale se alocă anual din bugetul de stat şi din bugetele autorităţilor publice locale minimum 6% din PIB-ul anului respectiv".

  „Trebuie doar să se respecte legea!", a punctat deputatul liberal, adăugând că speră ca viitorul ministru al Educaţiei să ţină cont de articolul opt din legea amintită fiindcă, în caz contrar, sistemul educaţional românesc nu are cum să progreseze.

  Tematic

  SONDAJ: Susțineți majorarea bugetului pentru educație cu 0,3% pe an?
  Raluca Turcan: „Valentin Popa trebuie să părăsească imediat cabinetul Dăncilă!"
  Depopularea ţării se răzbună pe copiii rămaşi - fac kilometri ca să înveţe carte
  Soluție pentru creșterea mediei în școli: „Adoptă o şcoală... un proiect naţional”
  Structura anului școlar 2018-2019 şi programul vacanţelor
  Tagurile:
  educație, probleme, necesară, demisia, Valentin Popa, Sorin Moldovan, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei