15:19 25 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.03
 • USD17.87
 • RUB0.28
 • RON4.21
 • UAH0.67
  Rovana Plumb

  Nu avem ministru „plin” la Educaţie – îl declarăm nul?

  CC BY 2.0 / Partidul Social Democrat / Sedinta coalitiei de Guvernare la sediul PSD
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  421 0 0

  Interimatul Rovanei Plumb pare să nu se mai termine la cârma ministerului Învăţământului – în tot acest timp, educaţia merge din inerţie.

  BUCUREŞTI, 23 oct – Sputnik, Georgiana Arsene. Au trecut ceva timp de când Ministerul Educaţiei Naţionale a rămas fără şef. Acolo e un interimar acum, dar asta nu salvează prea mult situaţia. Ba, poate, deloc, fiindcă, în afara unei întâlniri cu reprezentanţii din educaţie de acum vreo  nu prea s-a auzit de mare activitate a ministrului interimar Rovana Plumb la cârma instituţiei. Atunci, Plumb le-a spus profesorilor, inspectorilor şcolari şi reprezentanţilor de sindicat faptul că se vor căuta idei şi soluţii la problemele enunţate de ei. A, da! Şi finanţare, dar după ce se găsesc idei şi soluţii.

  Cum spuneam şi aici, rezolvări şi bani la Sfântu-Aşteaptă.

  Între timp, ca în piesa cu Toma Caragiu despre ce se va întâmpla de Anul Nou, „petrecerea continuă”. Sau educaţia merge din inerţie. E cam tot aia, diferenţa făcând-o faptul că Toma Caragiu citea planul petrecerii, bine conturat, pe puncte şi pe unităţi de timp.

  Între timp, profesorii sunt ademeniţi să devină formatori în educaţia de gen

  Poate că motivul pentru care Ministerul Educaţiei Naţionale are la cârmă un interimar îl reprezintă faptul că, în acest fel, sub umbrela unei incertitudini, se pot desfăşura multe. Cum ar fi, spre exemplu, trimiterea profesorilor la cursuri unde se formează în educaţia de gen.

  Cu atât mai mult cu cât aceste cursuri nu sunt plătite, dimpotrivă, dascălii ar urma să primească masă, cazare şi să le fie decontat transportul. 

  Foştii miniştri ai Educaţiei, idei despre sistem

  Intertitlul nu trebuie perceput ca fiind un mesaj la cenzură, la interzicerea posibilităţilor de exprimare ale foştilor miniştri ai Educaţiei. Dimpotrivă, ieşirea lor la rampă este un exerciţiu democratic. Nu sunt eu în măsură să judec dacă este bine sau rău, nu pot spune dacă ar fi emis păreri în situaţia în care la Ministerul Educaţiei s-ar fi aflat un şef „plin”. Probabil că da.

  Ce vreau să spun este altceva şi este trist: de la MEN nu se aude nimic. Se aud vocile unor foşti ministri ai Învăţământului, cum ar fi Liviu Pop sau Mircea Miclea, dar nu se aude vocea interimarului de la Educaţie.

  „Bătaie de joc la adresa întregului sistem educaţional”

  Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar a explicat că nu este normal ca instituţia să stea atâta timp fără ministru şi ă Plumb, în cuda bunăvoinţei de care ar putea da dovadă, nu este potrivită la MEN, întrucât nu face parte din sistem.

  „Onor Guvernul României poate nominaliza un ministru la MEN? Este o bătaie de joc la adresa întregului sistem educaţional!”, a precizat Cristache, potrivit Sputnik

  Un aspect care poate părea minor, dar nu este nu poate fi reglementat în absenţa unui ministru. Este vorba despre problema fondului clasei.

  El a precizat că peste 90% dintre şcoli au Consilii Reprezentative ale Părinţilor şi nu asociaţii cu personalitate juridică şi că, atunci când vom avea un ministru al Educaţiei, va întreprinde demersurile necesare astfel încât să fie modificat regulamentul, iar CRP-urile să nominalizeze atât din cadrul acestuia membri în cadrul Consiliului de Administraţie, cât şi din asociaţiile cu personalitate juridică

  Desigur, problemele sunt multe. Problema este că acestea se vor aduna şi nimeni nu ştie cum şi de către cine vor fi gestionate…

  Tematic

  Iulian Cristache, atitudine fermă: „Stimaţi profesori... v-aş da afară din sistem"
  Dascăl, declaraţie şoc: „Cred că există o tendinţă de a ţine profesorii captivi”
  Pericol! Părinţii, profesorii şi elevii trebuie să ia lecţii de autoapărare?
  EXCLUSIV: Ce se întâmplă cu profesorii medicinei româneşti - distrugere planificată?
  Profesorii, ademeniţi cu cazare şi masă ca să devină formatori în egalitatea de gen
  Tagurile:
  Ministerul Educației Naționale, Școala, Rovana Plumb
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei