17:28 18 Mai 2021
În direct
 • EUR21.61
 • USD17.76
 • RUB0.24
 • RON4.39
 • UAH0.64
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  1630 0 0

  Liliana Romaniuc, preşedintele Asociaţiei Române de Literaţie, vorbeşte despre adaptarea şcolii la cerinţele pieţei muncii din 2020.

  BUCUREŞTI, 25 oct – Sputnik, Georgiana Arsene. Profesor doctor Liliana Romaniuc se declară sceptică în ceea ce priveşte corelarea a tot ce se face la momentul de faţă la clasă cu elevii cu cerinţele pieţei muncii din 2020.

  Potrivit experţilor, în anii următori, abilităţile care vor fi la mare căutare se deosebesc major de cele dorite acum sau în urmă cu câţiva ani. Şi anume, angajatorii vor fi interesaţi ca noul om recrutat de ei să aibă gândire analitică, să dea dovadă de inovare, să înveţe continuu, să fie creativ, poată rezolva probleme complexe, să dea dovadă de leadership, să fie influent social, să aibă inteligenţă emoţională, să fie capabil de analiza sistemelor şi de evaluare, potrivit Ziarul Financiar

  Poate şcoala românească să formeze angajatul de mâine? Liliana Romaniuc pune degetul pe rană şi arată care e stadiul actual al elevilor români.

  „Reflecţie? Ei bine, cât din ceea ce va cere piaţa muncii în 2020 facem în şcoală, fiecare profesor la ora lui? Să răspundă fiecare în dreptul lui, zic eu, doar că răspunsul corect e în ce vedem în viaţa reală: aproape 40% dintre elevii noştri sunt analfabeţi funcţional! Cum rezolvă aceşti viitori angajaţi probleme complexe? Inteligenţă emoţională, gândire critică şi flexibilitate cognitivă?”, a scris Romaniuc pe pagina sa de Facebook

  Postare Liliana Romaniuc
  Postare Liliana Romaniuc

  Menţionăm că, potrivit statisticilor, în România, în medie, câte 12 copii se bat pentru un loc la calculator, deci nu putem vorbi despre digitalizare în aceste condiţii.

  Acest aspect – singurul dintr-o listă întreagă de alte neajunsuri – face ca elevii să nu poată fi adaptaţi la cerinţele „de mâine” şi că singura lor şansă de a evolua este învăţarea continuă – lucru cerut, de altfel, şi de piaţă.

  Tagurile:
  dascăl, Școală, Viral, Profesor, Mesaj

  Știrile Zilei