05:03 26 Iunie 2019
În direct
 • EUR20.69
 • USD18.18
 • RUB0.29
 • RON4.38
 • UAH0.69
  Școală

  Profesor: „Vom fi înlocuiţi nu că ar vrea cineva, dar…”

  © Sputnik / Павел Комаров
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  154220

  Reacţia apare după ce Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a dat publicităţii rezultatele sondajului de opinie realizat online în care se precizau principalele probleme din educaţie.

  BUCUREŞTI, 13 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. „Eu zic că, înainte să sărim în sus că iar are lumea ceva cu noi, profesorii, să stăm blând şi să cugetăm dacă nu cumva or avea oamenii ăştia dreptate”, a scris profesorul Marcel Bartic în deschiderea comentariului său referitor la rezultatele sondajului realizat de FSLI

  Lipsă de viziune

  Cadrul didactic spune că se alocă prea mult timp predării în detrimentul exerciţiilor aplicative şi metodelor activ-participative. Mai mult, acuză lipsa de viziune a celor care elaborează programele şcolare, fiindcă acestea nu sunt în concordanţă deloc cu cerinţele de pe piaţa muncii.

  „Mi se pare că prea așteptăm să vină alții să ne măture praful din bătătură. Prea des dăm vina pe "sistem", fără să ne dăm seama că noi formăm sistemul. Prea ne-am format reflexul de a da vina pe alții în loc să ne întrebăm ce-am fi putut face noi mai bine. Și, mai ales, să recunoaștem atunci când greștim”, a scris Bartic pe pagina sa de Facebook, adăugând că sunt oameni valoroşi în sistemul de învăţământ românesc, dar se află în situaţia de a împinge la deal un bolovan prea greu pentru ei singuri.

  De asemenea, olimpicii ţării nu vor schimba situaţia procentului de analfabetism funcţional. Singurul lucru care poate schimba starea de fapt din învăţământ este atitudinea – „când aceşti profesori vor fi o masă critică”.

  Aşa vine respectul din partea copiilor

  De dragul păstrării orelor şi catedrelor se fac multe compromisuri, iar unul dintre acestea este proiectarea sindicalistă a planului cadru.

  Dascălul le atrage atenţia colegilor săi asupra faptului că rezultate spectaculoase la catedră vor apărea numai atunci când modul de relaţionare al dascălului cu copiii se va schimba. Şi anume, elevul trebuie făcut să înţeleagă că profesorul se bucură când îl vede, că e super entuziasmat de materia pe are o predă, că se bucură împreună cu şcolarul de rezultatele acestuia.

  „Asta le dă încredere în tine şi-ţi aduce un respect imens din partea lor. Dacă nu vom fi realiști și nu vom conștientiza că avem și noi o responsabilitate foarte mare, vom pierde pariul competenței în educație. Vom fi înlocuiți, nu că ar vrea cineva dar nu vor avea încotro, cu tot felul de soluții surogat. Cursuri online. Educație nonformală. Meditații”, a punctat profesorul, concluzinând că ar fi cu adevărat catastrofal ca nimeni să nu mai simtă nevoia să pună pe cineva sau ceva în locul cadrelor didactice.

  Tematic

  Consultant educaţional: „Mare parte din bullyingul şcolar, indus de profesori”
  Prima țară din lume care va educa toți copiii în spiritul LGBTI
  Ministerul Educaţiei a decis: până pe 21 decembrie, toţi elevii…
  Expert: „Andronescu, din nou la Educaţie? Păi ce, mai e ceva de îngropat?”
  Tagurile:
  Pedagogie, Profesori, Sondaj


  Știrile Zilei