11:36 26 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.35
 • USD17.86
 • RUB0.27
 • RON4.03
 • UAH0.73
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  1454220

  Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar explică faptul că banii pe care dascălii îi dau pe cursuri de perfecţionare pot fi recuperaţi.

  BUCUREŞTI, 15 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. Legislaţia în vigoare obligă cadrele didactice să urmeze cursuri pentru formare continuă şi dezvoltare profesională. După cum ştie toată lumea, instruirea asta nu e gratuită, ci cadrul didactic scoate bani din buzunar ca să urmeze cursurile. Şi banii aceia nu sunt puţini.

  Cum ar spune cineva, mai fac unii nişte bani cu acele cursuri… Doar o vorbă din târg…

  Iulian Cristache, preşedintele FNAP-ÎP spune că taxele pe care profesorii sunt obligaţi să le achite pot fi recuperate – ce-i drept, va dura ceva până când şcoala va achita sumele.

  „Oare câţi profesori îşi cunoşteau acest drept?”, a punctat Cristache pe pagina sa de Facebook. 

  Acesta precizează că, în conformitate cu art. 245, alin. 6 din Legea 1/2011 – Legea Educaţiei Naţionale, „personalul didactic, precum şi personalul de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământul preuniversitar este obligat să participe periodic la programe de formare continuă, astfel încât să acumuleze, la fiecare interval consecutiv de cinci ani, considerat de la data promovării examenului de definitivare în învăţământ, minimum 90 de credite profesionale transferabile”.

  Pentru a beneficia de decontarea cheltuielilor pe care formarea continuă le presupune, cadrele didactice trebuie să depună la secretariatul instituţiei o cerere însoţită de chitanţele justificative.

  De altfel, şi Contractul Colectiv de Muncă prevede asigurarea finanţării.

  Cristache informează profesorii că decontarea cheltuielilor pentru formarea continuă nu este un privilegiu, ci o obligaţie a angajatorului.

  Tematic

  Profesorii de istorie şi geografie s-au descalificat în faţa elevilor!
  Ministerul Educaţiei, reacţie "de ochii lumii" în scandalul manualelor greşite
  Profesor: „Vom fi înlocuiţi nu că ar vrea cineva, dar…”
  Tagurile:
  recuperare, Bani, Drept, Profesori, Iulian Cristache


  Știrile Zilei