23:53 21 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.15
 • USD17.91
 • RUB0.28
 • RON4.23
 • UAH0.67
  Școală

  Cunoscut profesor, declaraţie şoc despre colegi: „Unii nu îşi mai fac meseria”

  © Sputnik / Александр Кряжев
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  832 0 0

  Profesorul universitar doctor Constantin Cucoş susţine că mişcarea haotică este o constantă în învăţământul românesc – cui îi aparţine vina.

  BUCUREŞTI, 21 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. Situaţia din sistemul educaţional românesc merge din rău în mai rău. Aceasta este concluzia la care a ajuns cunoscutul profesor universitar doctor Constantin Cucoş, de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, director al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic al aceleiaşi universităţi.

  Mai mult, acesta susţine că trebuie gândit serios Bacalaureatul diferenţiat şi, chiar dacă rămâne unic, examenul ar trebui să fie, pentru anumite categorii de elevi, particularizat.

  Este adevărat, pentru profesori ar fi mai complicat un asemenea examen. O recunoaşte chiar Cucoş, care precizează că un exerciţiu didactic interesant va fi construirea de probe diferenţiate.

  „Pentru profesori e mult mai confortabil să raporteze toţi elevii la acelaşi standard”, a explicat Constantin Cucoş, potrivit ziarullumina.ro

  Cadrul didactic a menţionat că, din păcate, învăţământul românesc postdecembrist are o constantă, aceasta fiind „mişcarea haotică”.

  Totuşi, în aceşti ani negri, a fost şi o rază de lumină, în timpul ministeriatului profesorului Andrei Marga, „când a existat o anume coerenţă, continuitate, o viziune”. Tot atunci s-a şi construit cu adevărat o paradigmă.

  După aceea a început evoluţia pe care Cucoş o numeşte „din accident în accident”, cauzată de lipsa voinţei politice, de probitate, de autoritate deontologică a celor ce conduc sistemul de învăţământ.

  La toate acestea se adaugă deprecierea simbolică şi materială a statutului cadrului didactic.

  „Unii profesori sunt delăsători şi nu-şi mai fac meseria. Sunt multe tipuri de vinovăţii, mai mulţi actanţi (protagonişti, autori ai acţiunii – nota Georgiana Arsene) şi mai multe niveluri la care se manifestă această evoluţie catastrofică”, a explicat Cucoş, adăugând că răul nu se menţine, ci mergem din rău în mai rău.

  Tematic

  În Rusia se propune o politică de „remasculinizare” a învățământului
  Dezastru în învățământul superior: numărul studenților a scăzut alarmant
  Iohannis a semnat decretul de numire a noului ministru al Educației
  SONDAJ: Susțineți majorarea bugetului pentru educație cu 0,3% pe an?
  Tagurile:
  opinie, colegi, Profesor
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei