14:48 20 Iulie 2019
În direct
 • EUR19.75
 • USD17.62
 • RUB0.28
 • RON4.17
 • UAH0.68
  Education

  A intrat în vigoare şi vizează toţi profesorii – schimbările produse de la 1 decembrie

  © Sputnik / Александр Вильф
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  602810

  Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Constanţa a informat oficial dascălii despre faptul că ordonatorii de credite acordă obligatoriu indemnizaţii şi sporuri.

  BUCUREŞTI, 5 dec – Sputnik, Georgiana Arsene. Personalul din învăţământ are motive de bucurie. Şi aceasta pentru că, în conformitate cu prevederile art. 18, alin. 1 din Legea – cadru nu. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, începând cu data de 1 decembrie 2018, ordonatorii de credite acordă obligatoriu, lunar, indemnizaţii de hrană la nivelul anual a două salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată.

  Indemnizațiile de hrană prevăzute la alin. (1) se acordă proporțional cu timpul efectiv lucrat în luna anterioară, cu încadrarea în prevederile art. 25 alin. (1).

  ,,Suma sporurilor, compensațiilor, adaosurilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor, inclusiv cele pentru hrană și vacanță, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăși 30% din suma salariilor de bază, a soldelor de funcție/salariilor de funcție, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deținut, gradațiilor și a soldelor de comandă/salariilor de comandă, a indemnizațiilor de încadrare și a indemnizațiilor lunare, după caz”, informează FSLI Constanţa pe pagina lor de Facebook

  Tot de la 1 decembrie 2018, în conformitate cu prevederile art. 26 (4): ,, ...ordonatorii de credite acordă, obligatoriu, o indemnizație de vacanță. Modalitatea de acordare se stabilește prin hotărâre a Guvernului. (5) Valoarea anuală a indemnizației de vacanță este la nivelul unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată și se acordă proporțional cu timpul efectiv lucrat în cursul anului calendaristic.” Valoarea acestei indemnizații va fi de 1450 lei.

  Trebuie făcută precizarea că de aceste drepturi vor beneficia toţi angajaţii din  sistemul de învăţământ preuniversitar.

  De asemenea, pentru personalul didactic de predare din învăţământ se acordă un spor de suprasolicitare neuropsihică de 10 procente din salariul de bază, începând tot cu 1 decembrie 2018.  Știrile Zilei