07:37 24 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.31
 • USD17.38
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.70
  Manuale

  Zeci de mii de lei, bani încasaţi de autorii manualelor unice

  © Sputnik / Georgiana Arsene
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  76 0 0

  Informaţia a fost făcută de senatorul USR Dan Lungu, care datele i-au fost comunicate de Ministerul Educaţiei Naţionale, în urma unei interpelări.

  BUCUREŞTI, 17 ian – Sputnik, Georgiana Arsene. Este vorba despre sume cuprinse între 25.000 şi 45.000 de lei brut, bani încasaţi de autorii manualelor unice. Care manuale, după cum ştie toată lumea, sunt pline de greşeli, fapt care a generat un scandal uriaş la începutul anului şcolar.

  Senatorul Dan Lungu a solicitat, în interpelare, mai multe detalii legate de costurile editării şi tipăririi manualelor unice. Ministrul Educaţiei a comunicat onorariile autorilor sau grupurilor de autori care au realizat aceste manuale.

  Sume cuprinse între 25.000 şi 45.000 de lei

  „Pentru manualele şcolare la disciplinele de învăţământ primar cu una sau două ore pe săptămână s-au acordat 25.000 de lei (brut), în timp ce pentru disciplinele cu trei sau mai multe ore pe săptămână, din cadrul aceluiaşi ciclu de învăţământ, suma aprobată a fost de 35.000 de lei (brut). În ceea ce priveşte învăţământul gimnazial, remuneraţia pentru autorul/grupurile de autori care au manuale aprobate la disciplinele cu o oră pe săptămână este de 25.000 de lei (brut), la disciplinele cu două ore pe săptămână - 3.5000 de lei (brut), iar la disciplinele cu patru ore pe săptămână 45.000 de lei (brut)”, au precizat reprezentanţii MEN , într-un răspuns semnat de Ecaterina Andronescu, informează digi24.ro.

  Senatorul spune că instituţia nu i-a precizat ce fel de contract a încheiat cu grupurile de autori, motiv pentru care a presupus că acestora li s-au făcut contracte pe drepturi de autori, practică des întâlnită în asemenea cazuri.

  Lungu acuză lipsa de transparenţă în ceea ce priveşte selecţia autorilor, pentru că aceasta a fost realizată numai intern, bazându-se pe o evaluare a unui organism al MEN numit Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare.

  Sursa citată pune că, în răspunsul primit, ministrul Andronescu susţine că ideea manualelor unice nu este una dintre cele mai bune şi de aceea se va renunţa la ele, fapt declarat de oficialul de la Educaţie şi în spaţiul public.

  Senatorul USR nu aduce, însă, nici o informaţie nouă în spaţiul public, Sputnik publicând, încă din februarie 2018, sumele plătite de MEN autorilor de manuale. 

  Tematic

  Acuzaţii grave: „Manualul de limba română este cel mai prost document scris”
  Noile manuale - amestecătură de texte, unele preluate din perioada comunistă
  Cleopatra Stratan apare într-un manual de engleză: Iată cum este descrisă aceasta
  Nici manualele pentru 1-4 nu sunt ferite de greşeli - au aceiaşi autori
  S-a terminat cu joaca – amendamentele la Manualul Şcolar, pe masa lui Liviu Pop
  Deputat: Guvernul se delimitează de elementele de propagandă LGBT ce pot intra în manuale
  Tagurile:
  manuale, Educație, România


  Știrile Zilei