02:21 05 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.12
 • USD18.43
 • RUB0.23
 • RON4.17
 • UAH0.67
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  Klaus Iohannis (199)
  59123

  Este vorba despre zona rurală a judeţului Sibiu, acolo unde nu există nici un cabinet medical în şcoli sau grădiniţe, iar cei mici sunt consultaţi de medicii de familie.

  BUCUREŞTI, 3 feb – Sputnik, Georgiana Arsene. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu, Kristina Gaal, spune că în mediul rural nu există cabinete de medicină şi dentare şcolare, iar asistenţa medicală este asigurată de medicii de familie din localităţile respective sau din cele învecinate.

  Potrivit sursei citate, în oraşele mici din judeţul Sibiu există o criză de cabinete şi medici şcolari. Spre exemplu, în oraşul Agnita există un singur cabinet şcolar, dar nu este niciun medic şcolar. Aici, consultaţiile sunt făcute de un medic de familie, cu care a făcut contract primăria din oraş. În oraşul Avrig, toţi preşcolarii şi elevii din oraş au la dispoziţie un singur cabinet cu un singur medic, informează agerpres.ro.

  Deficit de medici şcolari

  În tot judeţul Sibiu lucrează doar 13 medici şcolari şi ar mai fi nevoie să fie angajaţi 41. Criza este şi în rândul asistentelor şcolare. Un număr de 43 de asistente medicale au fost angajate pentru toţi preşcolarii şi elevii din judeţ, deficitul fiind de 115 asistente medicale şcolare.

  Problema nu este doar în judeţ, ci chiar şi în municipiul Sibiu, fiindcă nu există medic în fiecare unitate şcolară.

  Medicul de igienă Rodica Mihăilă, de la DSP Sibiu, spune că sunt mai multe unităţi arondate unui medic.

  „În municipiul Sibiu avem 9 medici şi 30 de asistente pe toate unităţile de învăţământ. (...) Ar mai trebui, pe total judeţ, 41 de doctori şcolari. În mediul rural, asistenţa medicală este asigurată de medicii de familie. La Agnita este medic de familie, care are contract cu primăria. La Agnita sunt şi două asistente medicale. Ar mai fi nevoie de 115 asistente medicale, acum avem 43", a declarat medicul.

  Potrivit acesteia, criza de medici şi asistente este generată de faptul că posturile nu sunt scoase la concurs.

  Potrivit legii, fiecare şcoală care are peste o mie de elevi ar trebui să aibă un medic şcolar şi doi asistenţi medicali.

  Medicul Gabriel Budescu, şeful DSP Sibiu, spune că a înştiinţat Ministerul Sănătăţii despre situaţia medicilor şcolari din judeţ.

  Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu, profesorul Marius Novac, a atras şi el atenţia că ar fi nevoie de mai mulţi doctori în şcolile din judeţ.

  Тема:
  Klaus Iohannis (199)

  Tematic

  Klaus Iohannis, în drumeţii pe munte: iată cine l-a însoţit
  Klaus Iohannis, mărturisire neaşteptată despre „România Educată”
  Klaus Iohannis, declaraţii şoc: „Nu mă tem de nici un contracandidat”
  Dan Voiculescu – provocare pentru Klaus Iohannis: ”Încă mai are timp”
  Klaus Iohannis, declarație neobișnuită!
  Tagurile:
  Romania, școlarizare, Preșcolari, Sibiu, Klaus Iohannis


  Știrile Zilei