15:38 15 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.52
 • USD17.71
 • RUB0.27
 • RON4.12
 • UAH0.71
  Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române

  Ioan Aurel Pop: „Ajung în şcoli oameni fără chemare, uneori fără studii de specialitate”

  © Facebook / Festivalul Internaţional de Carte Transilvania
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  146441

  Preşedintele Academiei Române a făcut o radiografie a educaţiei din zilele noastre şi a explicat că meseria de profesor nu mai este una preţuită.

  BUCUREŞTI, 11 feb – Sputnik, Georgiana Arsene. Ioan Aurel Pop a explicat cum de a fost posibil ca spiritualitatea să dispară din Educaţie.

  Acesta a precizat că, altădată,, dascălii erau învăţaţi să cultive frumosul, nu grotescul. Să explice grotescul, dar să cultive frumosul.

  „Erau exemple de oameni care îşi îndeplineau misiunea în societate. Astăzi ni se dau contraexemple, de foarte multe ori, care sunt preluate ca valori, ca succese în viaţă. Şi se creează o dezorientare”, a punctat Pop, la Realitatea tv

  Preşedintele Academiei consideră că, în ziua de azi, copiii sunt lăsaţi în voia sorii, ca urmare a programului încărcat al părinţilor. În aceste condiţii, şcoala ar trebuie să intervină, numai că apare un paradox: şcoala nu va interveni, pentru că „noi ne-am trezit greu”, iar profesorii sunt dispreţuiţi ca meserie.

  „Astăzi, e ocolită meseria de profesor. Şi intrăm într-un cerc vicios: noi nu putem la facultăţi să pregătim buni profesori pentru că nu mai există atracţie pentru meseria de profesor, ajung în şcoli oameni fără chemare, unii, fără să aibă studii de specialitate. Elevii care ies din mâna lor nu pot să aibă valori pe care profesorii nu le au”, a explicat Ioan Aurel Pop.

  Din acest cerc vicios nu lipsesc nici miniştrii care s-au perpetuat o dată la şase luni şi care fie au început ceva, fie nu au făcut nimic, iar rezultatul este că nu reuşim să ieşim din acest marasm.

  Pop a explicat că acum se lucrează la o nouă Lege a Educaţiei şi a precizat că trebuie să ne stabilizăm şi să avem feedback din partea întregii societăţi româneşti fiindcă, altfel, riscăm ca, în doi ani, să avem sute de amendamente care fac din legea aceea „harcea-parcea”.

  „Cum suntem în situaţia de acum”, a punctat preşedintele Academiei Române, adăugând că nu e de ajuns să avem o legislaţie bună, pentru că ea trebuie şi să fie respectată.

  Tematic

  "Cei mai buni absolvenți fug de școală ca de sărăcie” - Ioan Aurel Pop
  Ioan Aurel Pop: „A contrapune alte tipuri de familii celei tradiționale - eroare fatală"
  Un adevăr ascuns: Ioan Aurel Pop a salvat onoarea României, politicii s-au făcut de rușine
  Ioan Aurel Pop, rectorul UBB: Ne doare când vedem părinţii îndemnându-şi copiii să plece
  Ioan - Aurel Pop: „Dacă îmi veţi demonstra că Uniunea Europeană e o realitate palpabilă…”
  Tagurile:
  Şcoală


  Știrile Zilei