00:08 02 Aprilie 2020
În direct
 • EUR19.96
 • USD18.23
 • RUB0.23
 • RON4.14
 • UAH0.66
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  86910

  Conflictul dintre actualul ministru al Educației Naționale și fostul ministru Liviu Pop a pornit de la proiectul legii manualului școlar.

  BUCUREȘTI, 7 mart – Sputnik, Georgiana Arsene. Fierb apele nu doar în sânul Partidului Social Democrat, ci și în Educație, acolo unde se desfășoară, mai mult sau mai puțin la vedere, un adevărat război.

  De data aceasta, lupta se dă între ”titani”, mai exact între Ecaterina Andronescu, actualul ministru al Educației Naționale, și Liviu Pop, fost ministru al Educației.

  Totul este legat de proiectul legii manualului școlar inițiat de Liviu Pop car a fost adoptat în Senat. Proiectul de lege contrazice, însă, ordinul prin care Ecaterina Andronescu a stabilit că va achiziționa manuale prin licitație publică pe SEAP – sistemul electronic de achiziții publice.

  Licitațiile de manuale încă nu au fost lansate, iar proiectul votat ieri în prima cameră sesizată prevede că proiectele de manuale se realizează de către autori și se depun în formă de manuscris la Ministerul Educației, care le evaluează.

  Aceasta este procedura care a permis anul trecut Ministerului să editeze toate manualele scrise de profesori la Editura Didactică și Pedagogică – în experimentul numit “editura unică”, precizează edupedu.ro

  Mai mult decât atât, deși MEN a renunțat la serviciile Editurii Didactice și Pedagogice, ca editură unică pentru manualele școlare, Guvernul a decis în proiectul de Buget pe 2019 adoptat că una dintre prioritățile Ministerului Educației Naționale la capitolul învățământ preuniversitar este ”susținerea Societății Editura Didactică și Pedagogică SA”, iar acest lucru este motivate prin aceea că ”asigură manuale, inclusiv variantele digitale”.

  Pop, mesaj de mulțumire

  Pop a scris și un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care le mulțumește colegilor senatori pentru votul dat.

  ”Propunerea legislativă "Legea manualului școlar" a fost adoptată astăzi în plenul Senatului, în Comisia pentru învățământ primind de asemenea raport favorabil. Este o lege care poate aduce manuale de calitate pentru copii și un ghiozdan mult mai ușor. În calitate de inițiator al acestei legi, doresc să mulțumesc colegilor senatori pentru votul dat”, a scris Pop

  Fostul ministru nu a explicat ce se va întâmpla cu manualele din acest an și, de asemenea, nu a dat nici un detaliu referitor la ordinul actualului ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, referitor la manualele școlare.

  Se anunță o perioadă cel puțin interesantă, dar dăunătoare pentru educație, care a devenit un adevărat teatru de operațiuni.

  Tematic

  Cleopatra Stratan apare într-un manual de engleză: Iată cum este descrisă aceasta
  Ministerul Educaţiei, reacţie "de ochii lumii" în scandalul manualelor greşite
  Acuzaţii grave: „Manualul de limba română este cel mai prost document scris”
  Noile manuale - amestecătură de texte, unele preluate din perioada comunistă
  Nici manualele pentru 1-4 nu sunt ferite de greşeli - au aceiaşi autori
  S-a terminat cu joaca – amendamentele la Manualul Şcolar, pe masa lui Liviu Pop
  Deputat: Guvernul se delimitează de elementele de propagandă LGBT ce pot intra în manuale
  Zeci de mii de lei, bani încasaţi de autorii manualelor unice
  Ministerul Educației, anunț de ultimă oră despre manualele școlare
  Decizie şoc în cazul profesorilor autori ai manualului de geografie plin cu greşeli
  Tagurile:
  manuale, Liviu Pop, ministrul educației, Ecaterina Andronescu


  Știrile Zilei