10:16 22 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.32
 • USD17.43
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.72
  Elevi, profesor, școală

  Titularizare art. 253 – profesorii au fost păcăliți cu OUG?

  © Sputnik / Владимир Федоренко
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  Titularizarea 2019 (42)
  5802 0 0

  Ministerul Muncii spune că sintagma folosită pentru încheierea noilor contracte pentru profesori, ”pe durata de viabilitate a postului” nu este încă în legislație.

  BUCUREȘTI, 16 apr – Sputnik, Georgiana Arsene. Problemele cauzate de declararea ca neconstituțional al articolului 253 din Legea Educației continuă să existe. Și aceasta fiindcă nici soluția găsită de Guvern nu este una optimă.

  şcoală
  © Sputnik / Александр Кряжев

  Mai exact, Guvernul Dăncilă a decis ca membrii Consiliului de Administrație din unitățile de învățământ pot decide să fie modificată durata contractului individual de muncă din durată determinată de un an, în contract individual de muncă pe durata de viabilitate a postului, în cazul dascălilor angajați pe articolul 253. Soluția apare în Ordonanța de Urgență pe educație, informează Sputnik

  Ministerul Muncii vine, însă, cu o veste rea pentru profesori. Și aceasta fiindcă sintagma ”contracte pe perioada de viabilitate a postului” nu este prevăzută în legislația muncii.

  Contractele “pe durata de viabilitate a postului-catedrei” au fost inventate de Executiv, pentru a-i menține pe posturi pe profesorii “titularizați pe articolul 253”, precizează edupedu.ro

  Contract de muncă pe perioadă determinate sau nedeterminată

  De asemenea, potrivit Ministerului Muncii, ”contractul individual de muncă poate fi încheiat doar pe durată determinată sau doar pe durată nedeterminată”.

  Interesant este un alt aspect. Și anume că, deși face aceste observații, Ministerul Muncii semnează OUG-ul pe educație cu tot cu această sintagmă. Practic, își ignore propriul aviz.

  Semnătura aparține nu ministrului, ci secretarului de stat Adrian Marius Rîndunică.

  Potrivit sursei citate, Ministerul Muncii a anunțat că a avizat favorabil proiectul de OUG pe educație, însă cu mențiunea că sintagma în cauză nu este o noțiune prezentată în legislația Muncii.

  Instituția a menționat că, din acest motiv, a propus reformularea articolului 931 alin. (1) din proiect, respective precizarea duratei contractului individual de muncă, deoarece contractual individual de muncă poate fi încheiat doar pe durată determinată sau doar pe durată nedeterminată.

  Тема:
  Titularizarea 2019 (42)

  Tematic

  Calendar titularizare 2019 – când se fac înscrierile
  MEN, precizări privind titularizarea pe articolul 253 – inspectoratele școlare tac
  Titularizarea pe 253 – situația contractelor profesorilor angajați în trecut
  De azi se poate face angajarea profesorilor ”titularizați” pe articolul 253
  Titularizare art. 253 – profesor suplinitor cu cancer avansat, mesaj pentru Andronescu
  Tagurile:
  titularizare 2019, articolul 253, 2019, titularizarea


  Știrile Zilei