18:53 20 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.09
 • USD17.69
 • RUB0.28
 • RON3.99
 • UAH0.72
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  21330

  Consilierul actualului ministru al Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, susține că nu putem lua legea finlandeză a educației și să o traducem în românește – cum argumentează.

  BUCUREȘTI, 13 mai – Sputnik, Georgiana Arsene. Fostul ministru al Educației Naționale, Daniel Funeriu a scris, pe pagina sa de Facebook, o postare dură legată de euforia creată în România de sistemul finlandez de educație.

  ”Repetați după mine: dorința de introducere a sistemului finlandez de educație în România e o imbecilitate atâta timp cât România nu e populată de finlandezi”, a scris Funeriu

  Radu Szekely, consilierul actualului ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, a explicat care este adevărul legat de sistemul finlandez de educație și de ce este de acord cu părerea fostului demnitar.

  ”Într-o mare parte sunt de acord și nu cred că ne-am dorit vreodată așa ceva. Să transferi un sistem care este conceput într-un context cultural specific nu se poate. Ar trebui întâi să aducem și finlandezii și pe urmă s-ar muta și sistemul. Este vorba despre o preluare a anumitor practici, anumitor lucruri care funcționează în sistemul finlandez și adaptarea lor la contextual cultural românesc”, a explicat, pentru Sputnik, Radu Szekely.

  Acesta a adăugat că nu se poate lua legea finlandeză, să o traducem și să o aplicăm de săptămâna viitoare. Și aceasta fiindcă nu există resursele umane și nici cele materiale necesare.

  Mai mult, consilierul Ecaterinei Andronescu a explicat că sistemul finlandez nu este unul original, în nici un fel și că el a adoptat și adaptat metode noi, într-adevăr inovative, care au funcționat în alte părți. Finlandezii le-au preluat și le-au adaptat întotdeauna dintr-o perspectivă de jos în sus, adică au început pilotări în diverse școli și apoi s-au extins.

  Tematic

  ”Nu cred că titularizarea este soluția” - Radu Szekely, consilierul șefei MEN
  Szekely: ”Imaginea învățământului românesc este una negativă” - video


  Știrile Zilei