21:27 07 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.48
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Examen

  Titularizare 2019: expert în educație - cum ”se vând” posturile de titulari

  © Sputnik / Илья Питалев
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  Titularizarea 2019 (42)
  1145710

  Președintele Coaliției pentru Educație, Daniela Vișoianu, susține că astăzi, când candidații susțin proba scrisă de la examenul de titularizare este momentul potrivit să spună cum se fac ”tranzacțiile” cu posturi didactice.

  BUCUREȘTI, 17 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Candidații înscriși la examenul de titularizare 2019 au susținut, astăzi, începând cu ora 10.00, proba scrisă.

  În acest an, concurența este uriașă, fiind aproximativ 7 candidați pe un singur loc.

  Problema nu este reprezentată numai de absența posturilor, ci și de anumite practici deloc legale sau morale care se petrec în interiorul sistemului de educație.

  Președintele Coaliției pentru Educație, Daniela Vișoianu scrie, pe pagina sa de Facebook, cum ”se vând” posturile de titular.

  Ea prezintă situația unui cadru didactic titular la o școală bună, care mai are doi ani până la pensie. În aceeași unitate de învățământ mai sunt doi dascăli calificați ce predau, de ani de zile, ca suplinitori, iar pe o catedră neocupată 100% - ”să zicem că este un inspector” ce își face iluzii că ar putea să preia catedra.

  ”Găsești un client. Poate că îl găsești chiar cu sprijinul inspectorului de specialitate sau poate pur și simplu vine la tine direct. Și el este titular, la o școală mai slabă. Te găsește clientul pe tine, te caută. Pentru că, deși te pregătești să ieși la pensie, încă mai deții ceva extrem de valoros: postul TĂU de titular. Pe care este dispus să îl plătească astăzi și să îl aștepte încă doi ani. În fond, se face asta de ani de zile, doar nu se va strica ceva în sistem fix acum ”, a scris Vișoianu

  Aceasta a adăugat că următorul pas este ca dascălii să facă schimb de posturi, să se detașeze unul pe locul celuilalt.

  Vișoianu a precizat că s-a inovat puțin în examenul de titularizare, în condițiile în care universitățile au abandonat ”demult misiunea lor istorică de a forma profesori”,  iar apoi a fost rândul sistemului ”de a abandona un management transparent și corect al carierei acestora”.

  Тема:
  Titularizarea 2019 (42)
  Tagurile:
  vânzare, Educație, titularizare 2019


  Știrile Zilei