22:55 27 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.57
 • USD17.73
 • RUB0.29
 • RON4.09
 • UAH0.73
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  702 0 0

  Răsturnare de situație în cazul burselor pentru elevi: Guvernul a retras afirmațiile premierului Viorica Dăncilă și pe cele ale purtătorului de cuvânt Nelu Barbu, care au vorbit despre pragul de 100 de lei impus autorităților locale pentru acordarea acestui sprijin.

  BUCUREȘTI, 10 sept – Sputnik, Georgiana Arsene.  Reprezentanții Guvernului au precizat, după anunțul oficial, că a fost o greșeală a celor de la Ministerul Educației.

  La începutul ședinței de Guvern, de ieri, premierul Viorica Dăncilă a anunțat că, printr-o hotărâre ce urma să fie adoptată ieri, se stabilește un prag valoric sub care bursele de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social de care beneficiază elevii din învățământul preuniversitar să nu poată scădea.

  ”Luăm această decizie pentru a reduce diferențele foarte mari cu privire la cuantumul burselor alocate de către administrațiile publice locale”, a precizat Dăncilă, potrivit edupedu.ro. 

  Potrivit analizei Guvernului, au fost constatate discrepanțe între sumele alocate burselor/fiecare categorie de bursă/ județ/unitate administrativ-teritorială, fiind acordate burse de la 8 lei până la 1.000 de lei.

  Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunțat că bursele de performanță, de studiu, de merit și de ajutor social acordate, începând cu anul școlar 2019-2020, elevilor din învățământul preuniversitar de stat cu frecvență, vor avea un cuantum minim de 100 de lei.

  Ministerul Educației Naționale precizează că, în ședința din data de 9 septembrie 2019, Executivul a decis ca în anul școlar 2019-2020, cuantumul minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învățământul preuniversitar de stat cu frecvență, să fie cel stabilit de autoritățile administrației publice locale, aflat în plată în anul școlar 2018-2019.

  Etapa fundamentării proiectului de buget pentru anul 2019 a fost deja finalizată anterior apariției noilor prevederi legale, stabilite de Legea nr. 38/2019. Prin urmare, pentru a diminua riscurile ca o parte dintre elevi să nu poată beneficia de burse în anul școlar 2019-2020, cuantumul minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învățământul preuniversitar de stat cu frecvență, este cel stabilit de autoritățile administrației publice locale, aflat în plată în anul școlar 2018-2019.

  De asemenea, autoritățile deliberative ale administrației publice locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor, în funcție de posibilitățile financiare existente la nivel local.

  Bursele de anul acesta vor fi ca și cele de anul trecut, cu valori cuprinse între 8 și 1000 de lei.

  Tematic

  Răsturnare de situație la Educație! Dăncilă, propunere nouă în locul lui Lixandru
  Ce se întâmplă cu reforma în educație? Anunțul premierului Dăncilă
  Chirilă „se reprofilează”? A dat protestele pe justiție pe… Educație
  Tagurile:
  Ministerul Educației, Bani


  Știrile Zilei