02:32 20 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.52
 • USD17.64
 • RUB0.28
 • RON4.12
 • UAH0.72
  Imagine simbol

  Salarii în învățământ: veniturile profesorilor, în scădere

  © Sputnik / Павел Лисицын
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  3314 0 0

  Potrivit datelor făcute publice de Institutul Național de Statistică, salariul mediu net din învățământ a fost de 3180 de lei în luna iulie, în scădere cu 13 procente față de luna iunie.

  BUCUREȘTI, 10 sept – Sputnik, Georgiana Arsene. În luna iunie, profesorii au fost în activitate, iar atunci s-au acordat sporuri și sume pentru plata cu ora, la care se adaugă și plata voucherelor de vacanță.

  Pe perioada vacanței, însă – și luna iulie este perioadă de vacanță – dascălii și personalul din Educație nu mai beneficiază de anumite sporuri și sunt sistate contractele pentru plata cu ora.

  Evoluția salariului mediu net în Educație arată că în acest domeniu, în luna iulie a avut loc cea mai mare scădere salarială din întreg sectorul bugetar (13%), față de 2% în administrație publică și 1,1% în sănătate, precizează edu.ro

  Creșterea salariului mediu din Educație a fost, în ultimul an, de 481 de lei, potrivit datelor oficiale. În luna iulie a anului trecut, salariul era de 2699 de lei, iar un an mai târziu de 3180 de lei.

  Potrivit datelor INS, salariul din prima lună de vacanță a ajuns mai jos decât cel de la începutul anului. Asta arată influența mare pe care veniturile din sporuri, plata cu ora sau tichetele de vacanță o au asupra salariului mediu net din acest domeniu.

  Din septembrie anul trecut salariul mediu din Educație a depăși salariul mediu net la nivelul întregii economii, aproape în fiecare lună. Salariul mediu net pe Economie era în iulie de 3.119 lei, mai adaugă sursa citată.

  INS informează că în sistemul românesc de educație lucrează aproape 236.000 de cadre didactice.

  Tematic

  Chirilă „se reprofilează”? A dat protestele pe justiție pe… Educație
  Răsturnare de situație la Educație! Dăncilă, propunere nouă în locul lui Lixandru
  Ce se întâmplă cu reforma în educație? Anunțul premierului Dăncilă
  Tagurile:
  Profesori, Salarii


  Știrile Zilei