08:35 18 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.53
 • USD17.71
 • RUB0.28
 • RON4.12
 • UAH0.71
  Examen

  Expert educațional, despre ce ar face ministrul: ”Reformă, aproape imposibil”

  © Sputnik / Павел Лисицын
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  119 0 0

  Florin Diaconescu, senior consultant la Școala Bucureșteană, spune că un ministru al Educației, al cărui mandat se rezumă la un singur an, este, practic, legat de mâini și de picioare.

  BUCUREȘTI, 12 sept – Sputnik, Georgiana Arsene. Într-o perioadă în care Educația nu are un șef definitive, iar cei vechi au stat puțin și au plecat, din diferite motive, întrebarea lui Florin Diaconescu, senior consultant la Școala Bucureșteană este cum nu se poate mai îndreptățită.

  Concret, expertul educațional întreabă ce ar putea face un ministru al Educației, al cărui mandat se rezumă la maxim 12 luni de zile, derulând-se într-un context politic și social contondent și extrem de volatil.

  ”Minuni, exclus. Revoluție, nici măcar. Reformă, aproape imposibil. Anul școlar fiind deja început, ar putea eventual să încerce oarece schimbări pentru 2020-2021, dar cum la anul sunt alegeri și se întrevede o altă majoritate politică, ar fi doar un mare și inutil consum de energie, prilej de controverse sterile, care ar deruta și mai mult oamenii școlii”, a scris Diaconescu

  În schimb, un nou șef al MEN poate asigura cu succes o stabilizare, o fluidizare, o transparentizare, o oarece recredibilizare și o optimizare secvențială a sistemului educațional, cu accent special pe un management de calitate la nivel de minister, inspectorate și unități școlare, plus o relaționare autentică și o conlucrare productivă cu administrațiile publice locale din țară.

  Diaconescu este de părere că un astfel de ministru ar putea fi un deschizător de drum pentru schimbare în educație, prin tentativa, deloc simplă în practică, de a crea și valorifica un orizont realist de așteptare, prin construirea unei platforme politice și sociale de dialog, convergență și acțiune, în sensul creionării unui pachet de principii și obiective pro-educaționale general agreate și asumate pe un viitor rezonabil de o majoritate consistentă și consecventă în plan politic și social.

  De asemenea, ar putea să determine analizarea și coagularea celor două viziuni lansate recent în spațiul public, plus a altor inițiative similare sectoriale, în încercarea de a contura o variantă unitară și funcțională, plus crearea unor echipe de experți în dezvoltare educațională.

  ”Acest an școlar ar trebui valorificat în sensul declanșării acelui moment zero în educație, prag începând cu care să putem vorbi cu adevărat despre revitalizarea școlii românești, ca prioritate națională asumată de o majoritate politică și socială consistentă, competentă și implicată efectiv în schimbare”, a adăugat Diaconescu.

  Rolul decisiv al viitorului ministru al educației poate fi, în concepția expertului, deci acela de a reda profesorilor, directorilor, inspectorilor, elevilor, studenților și părinților acea încredere că se poate face ceva bun pentru învățământ, printr-un efort conjugat, sincer și consecvent, în baza unui important proiect de țară numit educație.       

  Tematic

  Educația, fără ministru. Iohannis l-a respins pe Valeca
  Ordin dur al Ministerului Educației, înainte de prima zi de școală – Iată cine sunt vizați
  Ministrul interimar al Educației, propunere șoc pentru dascăli. Vor lua foc!
  Un profesor șterge pe jos cu ministrul interimar al Educației. Umilință maximă !
  Iohannis, atac dur la Breaz: ”experimente cu efecte grave asupra Educației”
  Chirilă „se reprofilează”? A dat protestele pe justiție pe… Educație
  E oficial! Nu se dau bani în plus: Ministerul Educației Naționale a făcut anunțul
  Bac 2020: Ministerul Educației Naționale, lămuriri despre corectarea lucrărilor
  Jocurile de la Ministerul Educației. Legătura cu Ecaterina Andronescu
  La ce să se aștepte profesorii dacă Gavrilă devine ministru al Educației
  Tagurile:
  Reformă, Educație


  Știrile Zilei