19:39 15 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.38
 • USD17.56
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.71

  Se schimbă legea! Toți profesorii sunt vizați, dar e în beneficiul lor?

  © Sputnik / Александр Кряжев
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  2844 0 0

  Profesorii ar putea acea puteri incredibile în raport cu elevii lor, potrivit unei legi care a trecut, deja, de Comisia Juridică, iar o inițiativă a fostului ministru al Educației, Liviu Pop, pune, însă, părinții pe jar.

  BUCUREȘTI, 8 oct – Sputnik, Georgiana Arsene. Scandal mare în învățământ generat de un proiect de lege care ar da dascălilor atribuții de organ de cercetare penală.

  Potrivit uneia dintre prevederile proiectului, varianta profesorului asupra unui incident se va bucura de ”prezumția de veridicitate”. Mai simplu spus, declarațiile unor copii fără apărare nu vor mai conta în cazul unui proces în justiție, informează evz.ro

  Totuși, situația din unitățile de învățământ arată o realitate tristă a zilelor noastre. Și anume, potrivit unei cercetări făcute în 1200 de școli, se constată o lipsă de protecție juridică a cadrelor didactice față de hărțuirea din partea elevilor, părinților sau reprezentanților legali ai acestora.

  Sursa citată menționează că unii parlamentari au depus un proiect legislativ ”privind investirea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare și de control din învățământul preuniversitar cu exercițiul autorității publice pe timpul și în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu”.

  Ieri a fost admis raportul comun al senatorilor juriști și ai celor de la Comisia pentru învățământ. Amendamentele admise urmează să fie dezbătute în Senat, care este for legislativ decizional.

  Potrivit senatorului PSD Șerban Nicolae, Președintele Comisiei Juridice și, totodată, inițiatorul acestui proiect, dascălii nu sunt protejați juridic față de agresiunea manifestată de elevi sau de părinții acestora.

  Personalul din învățământul preuniversitar este obligat, potrivit proiectului, să sesizeze de îndată organul de urmărire penală și să ia măsuri pentru ca urmele infracțiunii, corpurile delicte și orice alte mijloace de probă să nu dispară.

  Un alt amendament admis la proiectul de lege prevede că ”în cursul procedurii legale aplicabile, faptele sesizate, în scris, de personalul menționat, în exercitarea atribuțiilor specific funcției, se bucură de prezumție relativă de veridicitate, până la proba contrarie”.

  Fostul ministru al Educației, Liviu Pop, președintele Comisiei pentru Învățământ a propus un amendament care a fost aprobat. Astfel, se renunță la majorarea cu o treime, așa cum prevede forma adoptată de Camera Deputaților, a pedepselor prevăzute de lege pentru amenințări, loviri sau alte violențe cauzatoare de moarte sau omor, în cazul categoriei de personal din învățământul preuniversitar prevăzut în proiect.

  Tematic

  Sindicaliștii din Educație cer eliminarea unor profesori. Află motivul
  Ministrul Muncii, anunț important pentru profesori. Toți trebuie să știe
  Indemnizația de instalare pentru profesori 2019: cum o puteți obține
  Vești bune pentru profesori: toți părinții sunt vizați, schimbări majore
  O sută de mii de profesori, dați afară? Olguța Vasilescu:”Vin vremuri grele peste România”
  Tagurile:
  Beneficii, Profesori


  Știrile Zilei