15:32 22 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.32
 • USD17.43
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.72
  Profesor şi elevi

  Inspector școlar, propunere pentru noul șef al MEN: salarizare diferențiată a profesorilor

  © Sputnik / Руслан Кривобок
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  14030 0 0

  Liliana Romaniuc, fost inspector școlar general și, totodată, președintele Asociației Române de Literație a elaborat o listă cu mai multe puncte pe care viitorul ministru al Educației Naționale trebuie să le aibă în vedere.

  BUCUREȘTI, 14 oct – Sputnik, Georgiana Arsene. Fostul inspector școlar general spune că în următoarele zile vom avea ministru. Liliana Romaniuc este de părere că, pentru ea, nu mai contează dacă va fi cineva din sistem sau din afara acestuia, ba, mai mult, uneori crede că ar fi mai bine ca în fruntea Ministerului Educației Naționale să fie cineva din afara sistemului. Și aceasta pentru că ”ar avea curajul unor măsuri pe care noi, cei din sistem, nu le avem”.

  Școala
  © Sputnik / Александр Кряжев

  Romaniuc este de părere că viitorul șef de la Educație ar trebui să înceapă cu rezolvarea a zece puncte.

  Dintre acestea, menționăm stabilirea standardelor unitare de evaluare a învățării pentru toate disciplinele, în acord cu legea și cu evaluările internaționale, transformarea/regândirea modului în care sunt organizate inspectoratele școlare, schimbarea modului de formare continuă a profesorilor, renunțarea la sistemul de credite, curriculum național cu mai multe variante.

  ”Criterii de avansare în carieră și de salarizare diferențiată, bazate pe progresul elevilor”, a mai scris Romaniuc

  Sursa citată mai precizează că este nevoie de o altă organizare a Ministerului Educației Naționale – ”poate un minister pentru preuniversitar”, dar și faptul că ar folosi expertiza internațională.

  Deși, la începutul postării, Romaniuc spunea că, uneori, crede că în fruntea MEN ar fi bine să fie cineva din afara sistemului, în final optează, totuși, pentru un om din sistem.

  ”Opțiunea mea pentru ministru ar fi pentru cineva din sistem, dar nu mă întreabă nimeni, așa că… dacă va face ce trebuie, poate fi și din afara sistemului”, a punctat sursa citată.

  Aceasta a adăugat că sunt mult mai multe lucruri de schimbat în sistem, de abordat sau de transformat, iar cele enumerate pot constitui un punct de pornire.  Știrile Zilei