04:06 19 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.40
 • USD17.54
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
   profesori

  Comunicat alarmant: 15.000-20.000 de profesori riscă să îşi piardă locurile de muncă

  © Sputnik / Александр Кряжев
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  51920

  Într-un comunicat, Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământ atrage atenţia că modificarea articolului 66 din Legea Educaţiei Naţionale, modificare aprobată de Senat cu unanimitate de voturi, atrage după sine disponibilizări masive în învăţământul preuniversitar.

  BUCUREŞTI, 22 oct – Sputnik, Doina Crainic. Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar, filiala Iaşi, a publicat un comunicat în care a menţionat că luni, 21 octombrie 2019, Senatul României a aprobat cu unanimitate de voturi modificarea art. 66 din Legea Educaţiei Naţionale.

  Potrivit acestei modificări, vor fi prevăzute în medie 20 de ore în învăţămănt primar, 25 de ore în învăţămăntul gimnazial şi 30 de ore pe săptămănă în învăţământul liceal şi au fost tăiate 5 ore din planurile cadru în invăţămăntul gimnazial şi liceal.

  USLIP Iaşi aminteşte că, pe 3 ianuarie 2018, proiectul a fost retrimis de către Administraţia Prezidenţială pentru reanalizare, din motiv că „modificarea normelor didactice aferente încadrărilor personalului didactic din învătământul preuniversitar necesită o evaluare prealabilă a impactului asupra resursei umane din educaţie”.

  „În urma evaluărilor pe care le-am făcut, dacă această modificare va fi transpusă în Legea Educaţiei Naţionale, vom vorbi de reduceri de aproximativ 15.000 — 20.000 norme. Nu putem evalua beneficiul elevilor, în lipsa unui studiu de impact, dar avem certitudinea unor disponibilizări masive în învăţământul preuniversitar din România”, precizează USLIP Iaşi în comunicat.

  De asemenea, în comunicat se menţionează că organizaţia nu înţelege cum poate iniţiatorul proiectului, Liviu Marian Pop, profesor în învăţământul preuniversitar, să facă „din această iniţiativă un titlu de glorie”.

  La finalul comunicatului, USLIP Iaşi îşi exprimă convingerea că viitorul guvern va corecta această modificare „ce afectează profilul de formare, conţinuturile educaţionale, modalităţile de predare-învăţare şi evaluare, încadrarea cu personal, modificarea planurilor cadru, a programelor şcolare şi a manualelor şcolare”.

  Tematic

  Goana după catedre: profesori condamnați la închisoare
  Indemnizația de instalare pentru profesori 2019: cum o puteți obține
  O sută de mii de profesori, dați afară? Olguța Vasilescu:”Vin vremuri grele peste România”
  Vor fi dați afară o sută de mii de profesori? Ce spune ministrul Muncii
  Profesori și elevi, în linia întâi: culisele unui război la vedere
  Tagurile:
  Comunicat, Profesori


  Știrile Zilei