01:55 25 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.32
 • USD17.85
 • RUB0.27
 • RON4.02
 • UAH0.73
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  451110

  Ministrul Educației și Cercetării a precizat că, din prima sa zi de mandat, a cerut să se facă o evaluare a situației profesorilor care nu au reușit să obțină nota cinci la examenul de titularizare 2019.

  BUCUREȘTI, 7 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. Ce se întâmplă cu profesorii care nu vor reuși să obțină nota cinci la examenul de titularizare 2020? Iată una din problemele la care actualul ministru al Educației, Monica Anisie, a dat astăzi un răspuns.

  Examen
  © Sputnik / Виталий Аньков

  Situația este una delicată, și, în acest caz, trebuie să ne amintim de scandalul uriaș generat de o declarație a fostului ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, care lansase ideea ca respectivele cadre didactice să nu aibă dreptul să profeseze în anul școlar 2019-2020.

  ”Deja, în prima zi de mandat am cerut să facem o evaluare în sensul acesta, să vedem câți anume dintre profesori nu obțin… În același timp, îmi doresc să văd și de unde provin, formarea lor inițială unde s-a realizat, tocmai pentru a lua o decizie corectă și bazată pe un studiu în cadrul Ministerului Educației”, a explicat Monica Anisie.

  La rândul său, premierul Ludovic Orban a precizat, referitor la acest subiect, că ministrul Educației și Cercetării a avut un punct de vedere corect atunci când a vorbit despre analiza care trebuie făcută.

  ”Realitatea este că trebuie să creștem calitatea serviciilor de educație furnizate de dascăli în toate mediile, mai ales în mediile vulnerabile. Apropo de evaluarea cadrelor didactice: poate că este mai ușor să fii cadru didactic, să ai rezultate într-un liceu de tradiție în care vin copii din familii foarte bine educate și care, într-un fel, din familie primesc această înclinație spre studiu. E mult mai greu să ai rezultate în medii sociale unde sunt zone vulnerabile și unde, poate, din familie, încă nu există această înclinație spre studiu”, a declarat Ludovic Orban.

  Acesta a precizat că îl interesează ca Ministerul Educației să organizeze un sistem și, în acest sens, a dat ca exemplu sistemul finlandez, care selectează din universități cei mai buni absolvenți, pe care îi motivează cu salariu bun încă de la angajare. Mai mult, acolo se investește în cadrele didactice, în programe de formare.

  ”Trebuie să urmăm și să încercăm să implementăm modele de succes care funcționează în alte țări și, în mod evident, doamna ministru va gândi cu foarte mare seriozitate orice pas pe care îl va face, dar în direcția îmbunătățirii cu adevărat a calității educației pentru copiii noștri”, a adăugat premierul.

  Tematic

  Mii de profesori, incapabili să ia măcar 5 la examenul de titularizare 2019
  Titularizare 2019, acuzații grave: ”Continuăm cu bătaia de joc”
  MEN, anunț crucial pentru dascălii cu note sub 5 la titularizare
  Tagurile:
  note, Profesori, titularizarea


  Știrile Zilei