02:32 15 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.28
 • USD17.32
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.74
  Învățător

  Gradație de merit 2019: se desființează? Totul, pe masa MEC

  © Sputnik / Павел Комаров
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  519720

  Este vorba despre o listă cu 42 de documente pe care profesorii și părinții le propun spre eliminare, în cadrul inițiativei Ministerului Educației și Cercetării de reducere a birocrației din sistemul de învățământ.

  BUCUREȘTI, 22 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. Unul din membrii Comisie de tăiat hârtii de la Ministerul Educației și Cercetării, Asociația Human Catalyst a organizat un proces de consultare a cadrelor didactice și a personalului din Educație cu privire la documentele pe care le consideră inutile în cadrul activității lor.

  © Sputnik / Александр Кряжев

  Potrivit raportului asociației, profesorii cred că sunt inutile procesele verbale în trei sau patru exemplare, procesul verbal pentru consilierea părinților, documentele privind ”Laptele și cornul”, documentele privind ”Bani de liceu”, cele privind ”Programul pentru școli al României”, planificarea în 3 exemplare, caietul pentru observație în învățământul preșcolar, mapa profesorului, proiectele de lecție după obținerea definitivatului etc.

  ”Procese verbale, documente justificative ale activităților, care trebuie înregistrate cu număr de ordine, rapoarte de activitate amănunțite, fișa de autoevaluare detaliată, care solicită realizarea unor activități irelevante și care rezultă într-un punctaj pe baza căruia profesorul primește un calificativ anual. Activitățile sunt punctate inechitabil și nu primează cele cu caracter didactic, astfel că profesorii sunt obligați să ”înflorească” pentru a obține calificativul ”foarte bine”, a spus un profesor care a participat la consultare

  În acest caz, gradația de merit ar dispărea sau modul de obținere – contestat de mulți dascăli – se va schimba? Prin reducerea birocrației vor apărea alte probleme de rezolvat, pe care ministrul Educației și Cercetării va trebui să le supună dezbaterii publice.

  În ceea ce privește documentele care urmează să fie tăiate, Anisie, ministrul Educației și Cercetării a spus că nu vrea să influențeze în nici un fel comisia, iar raportul va fi aprobat prin ordin de ministru.

  Tematic

  Ministrul Educației, despre reducerea catedrelor: Schimbă declarațiile?
  Ce pune la cale Chirilă cu ministrul Educației și Cercetării?
  Profesorii, vizați: schimbări mari în Legea Educației - Se dau amenzi!
  Admitere liceu 2020: ministrul Educației se gândește la schimbări
  Anisie nu vrea 6% din PIB pentru Educație? ”Nu am ce să fac cu banii”
  Sindicalist din Educație, adevărul despre salarii: când intră banii
  Gradație de merit 2019: schimbări de ultim moment
  Tagurile:
  Ministerul Educației Naționale, învățământ, Educație


  Știrile Zilei