12:55 08 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.48
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73

  Iosifescu, ARACIP, despre formarea inițială a profesorilor

  © Sputnik / Виталий Аньков
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  1043 0 0

  Președintele Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar explică, într-o postare de pe pagina sa de Facebook, ce se întâmplă cu formarea inițială a profesorilor.

  BUCUREȘTI, 25 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. Șerban Iosifescu spune, referitor la faptul că se tot discută despre formarea inițială deficitară a profesorilor, despre cum trebuie ea schimbată în condițiile menținerii autonomiei universităților.

  Președintele ARACIP informează că Ministerul Educației, prin structurile sale abilitate, definește standardele profesionale de intrare în profesiunea didactică, precum și modalitățile de evaluare a competențelor la intrarea în sistemul de învățământ.

  În opinia sa, o consecință ar reprezenta-o faptul că s-ar sparge monopolul universităților pe formarea inițială.

  ”Să nu uităm, nu există nici o obligație de a echivala nivelurile de calificare cu cele de educație. Cu alte cuvinte, poți obține calificare de nivel 6, 7 și 8 și în afara programelor de licență, masterat, doctorat – se practică în foarte multe țări UE”, a scris Iosifescu.

  De asemenea, acest lucru le-ar obliga pe universitățile care doresc să pregătească profesori să se adapteze cerințelor.

  Mai mult, ar exista posibilitatea evaluării și certificării competențelor dobândite pe orice cale – inclusiv nonformal și informal – la intrarea în sistem.

  ”S-ar deschide, astfel, calea atragerii rapide în școală a specialiștilor din diverse sectoare”, a punctat Iosifescu.

  Problema este că dascălii spun că au rezerve în ceea ce privește formarea inițială a dascălilor atât în mediul universitar cât și în afara lui. Mai mult, în opinia lor, un rău imens a fost făcut de formarea educatoarelor și învățătoarelor prin școlile postliceale private și, apoi, prin universitățile private.

  În multe cancelarii se discută despre faptul că dascălii mai tineri, care nu au la bază liceul pedagogic, au pierdut mult în ceea ce privește practica pedagogică, fapt care se vede în modul de predare efectivă.

  Tematic

  Monica Anisie, ministrul Educației: ”Sunt și profesori care nu mai fac față”
  O vor regreta dascălii pe Andronescu? Ce vrea Anisie de la profesori
  Anisie, mesaj pentru profesori: ce se întâmplă cu clasele supra-aglomerate
  Zeci de mii de profesori au răbufnit contra elevilor cu probleme de comportament!
  Anisie bagă spaima în profesori: încep controalele neanunțate în școli
  Tagurile:
  Profesori, ARACIP


  Știrile Zilei