19:19 12 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.21
 • USD17.34
 • RUB0.27
 • RON4.02
 • UAH0.74

  Rectificarea bugetară: Educația pierde bani, sunt tăiate 2 miliarde de lei

  © Sputnik / Александр Кряжев
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  1059 0 0

  În proiectul de rectificare publicat de Ministerul Finanțelor, suma pierdută de Educație este dublă față de cea tăiată la prima rectificare bugetară de Guvernul Dăncilă.

  BUCUREȘTI, 26 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. Ministerul Educației și Cercetării pierde credite bugetare în valoare de 1,951 miliarde de lei, plus credite de angajament de 1,741 miliarde de lei. Acești bani – 1,741 miliarde de lei – puteau fi utilizați pentru finanțarea unor proiecte de investiții.

  În schimb, au crescut cheltuielile de personal, cu 60 de milioane de lei, iar proiectele cu finanțare nerambursabilă primesc un surplus de 10 milioane de lei.

  În total de la Ministerul Educației și Cercetării este tăiată suma de 2,08 miliarde lei, potrivit notei de fundamentare a proiectului, informează edupedu.ro. 

  Astfel: s-au redus creditele bugetare ale ordonatorilor principali de credite. Mai exact, Ministerul Educației a propus reducerea sumelor alocate proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă. Vorbim despre suma de 2,080 milioane de lei, reprezentând în principal, economii la proiecte cu finanțare externă nerambursabilă.

  Pentru învățământul universitar prin rectificare se propune majorarea veniturilor proprii și a cheltuielilor din acestea cu suma de 129 milioane lei, pentru cheltuieli de personal și pentru realizarea proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

  Precizăm că rectificarea de peste 2 miliarde de lei reduce bugetul Educației la 27,7 miliarde de lei, în condițiile în care rectificarea făcută de Guvernul Dăncilă a tăiat, la rândul său, 1,03 miliarde de lei de la Educație.

  În 2019, procentul din PIB alocat Educației ar fi de 2,7 procente din Produsul Intern Brut, de la un PIB estimat de 1031 miliarde de lei.

  Tematic

  Anisie nu vrea 6% din PIB pentru Educație? ”Nu am ce să fac cu banii”
  Șocant: veniturile românilor se duc o treime pe mâncare și băutură, 0,6% pe educație
  Creșterea salariilor profesorilor, impact direct asupra scumpirii serviciilor din Educație
  Mandatul Monicăi Anisie la Educație, misiune aproape imposibilă?
  Vișoianu, Coaliția pentru Educație: ”Există hârtii care nu sunt cerute de MEC”
  Sindicalist din Educație, adevărul despre salarii: când intră banii
  Alegeri turul 2: ce vor sindicaliștii din Educație de la Dăncilă și Iohannis
  Tagurile:
  Miliarde, Bani, Educație, rectificarea bugetară


  Știrile Zilei