17:56 08 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.48
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Imagine simbol

  Șeful ARACIP, despre închiderea unor școli și grădinițe. Ce se întâmplă

  © Sputnik / Александр Кряжев
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  120 0 0

  Șerban Iosifescu, președintele Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar, spune că lumea ar trebui să facă presiune pe Inspectoratul pentru Situații de Urgență ca să închisă spațiile fără aviz de securitate la incendiu.

  BUCUREȘTI, 28 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. Oficial, autorizația de securitate la incendiu a fost eliminată. Ea era una dintre condițiile ce trebuiau îndeplinite de școlile și grădinițele de stat și private dacă doreau să se acrediteze.

  În data de 26 noiembrie 2019, Monitorul Oficial a publicat o lege care stipulează că ARACIP nu mai trebuie să verifice autorizația de securitate la incendiu înainte de a propune autorizarea/acreditarea unei școli.

  Președintele Klaus Iohannis a semnat, deja, decretul de promulgare a legii.

  Șerban Iosifescu, președintele ARACIP, este de părere că lumea nu ar trebui să pună presiune pe instituția pe care o conduce, ci pe Inspectoratul pentru Situații de Urgență, ca să închidă spațiile respective.

  ”Inspectoratele pentru Situații de Urgență (ISU) ar putea să ia, conform legii, măsuri de a închide acele școli, grădinițe, after-schooluri și instituții care găzduiesc orice alt tip de activitate cu copiii, în lipsa acestei autorizații de securitate la incendiu, sau măcar să oblige destinatarul să pună un afiș mare că acel spațiu nu este avizat”, a declarat președintele ARACIP, Șerban Iosifescu, pentru edupedu.ro.

  Întrebat cum pot verifica, de acum înainte, părinții că grădinițele și școlile private au autorizația ISU de securitate la incendiu, Iosifescu a explicat că se poate recomanda unităților de învățământ să le afișeze la loc vizibil.

  Sursa citată a precizat că legea nu este foarte clară legat de închiderea unei școli care nu are autorizație ISU, fiindcă nu scrie că unitatea se închide, ci că nu mai poate funcționa.

  ”Nici nu poți să închizi o școală, dacă este singura din comuna respectiva. Deci trebuie cooperare cu autoritățile locale și găsite soluții punctuale acolo, cu derogări, cu completări, pentru că nu peste tot legea poate să fie aplicată pe termen scurt” a subliniat Iosifescu.

  Pentru grădinițe, soluția este una fezabilă, deoarece ele sunt autorizate de către Direcțiile de Sănătate Publică și pot fi chiar mai bune decât clădirile vechi de cărămidă.

  Tematic

  Armata recrutează tineri încă din școli. Ce se întâmplă
  Rezolvă ceva vizitele neașteptate ale Monicăi Anisie în școli?
  Îngrozitor: Pește cu viermi și ouă cu termenul expirat, găsite în școli și spitale
  Inundații în Italia: autoritățile au închis mai multe școli
  Anisie bagă spaima în profesori: încep controalele neanunțate în școli
  Campanie masivă în școli: autoritățile, în alertă
  Profesorii, puși să decidă ce hârtii trebuie să dispară din școli
  Tagurile:
  Grădinițe, școli închise, ARACIP


  Știrile Zilei