16:45 05 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.38
 • USD17.51
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Examen

  Educația, tot mai puțini bani: cât a pierdut de la începutul anului 2019

  © Sputnik / Павел Лисицын
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  37 0 0

  Potrivit documentului publicat în Monitorul Oficial, Ministerul Educației pierde la rectificarea bugetară suma de 1,54 miliarde de lei. Care este situația în momentul de față.

  BUCUREȘTI, 1 dec – Sputnik, Georgiana Arsene. Deși, la început, a fost anunțată o scădere cu 2,08 miliarde de lei a fondurilor, ministrul Finanțelor a anunțat că a suplimentat cheltuielile de la Educație cu suma de 460 de milioane de lei. Acești bani ar urma să fie folosiți pentru plata sumelor datorate pe Legea 85 cadrelor didactice.

  Raportată la Produsul Intern Brut, suma alocată Educației, după această rectificare, reprezintă 2,73%, în scădere de la 2,97% la începutul anului și 3,1% în 2108, informează edupedu.ro

  Potrivit Ministerului Finanțelor Publice, suma alocată Ministerului Educației Naționale, la începutul acestui an, în bugetul de stat, a fost de 30,9 miliarde de lei.

  În luna august, la prima rectificare bugetară, Guvernul a redus bugetul Educației cu suma de 1,03 miliarde de lei, până la 29,9 miliarde de lei.

  Potrivit celei de-a doua rectificări bugetare publicate vineri în Monitorul Oficial, Guvernul a tăiat 1,54 de miliarde de lei. În acest fel, se ajunge la un buget final alocat de 28,4 miliarde de lei.

  Guvernul a majorat Produsul Intern Brut al României, prin noua rectificare bugetară, de la 1031 de miliarde de lei la 1048 miliarde de lei pentru anul 2019. Acestea sunt datele Comisiei Naționale de Prognoză.

  Raportarea bugetului Educației la noul PIB arată că suma inițială alocată pentru acest minister reprezintă 2,97% din PIB.

  După prima rectificare, informează sursa citată, suma a ajuns la 2,87% din PIB, iar noua rectificare l-a coborât până la 2,735 din PIB.

  În anul 2017, potrivit datelor Eurostat, România se afla la coada clasamentului european în privința alocării banilor pentru Educație.

  Îngrijorător este faptul că, dacă execuția bugetară de la finalul anului confirmă procentul de 2,7% din PIB alocate pentru Educație, România ar înregistra un minim istoric la acest capitol. Menționăm că, până acum, cel mai mic procent alocat Educației a fost 2,8% din PIB, în anii 2013 și 2017.

  Mai mult decât atât, Educația a pierdut cei mai mulți bani la actuala rectificare bugetară, comparativ cu celelalte ministere.

  Rectificarea bugetară a produs, în bugetul instituției, potrivit Ministerului Educației, mai multe schimbări.

  În primul rând, este vorba despre suplimentarea, de la bugetul de stat, cu suma de 460 de milioane de lei, a titlului ”Transferuri între unități ale administrației publice” pentru achitarea diferențelor salariale prevăzute de Legea nr. 85/2016, restante din anul 2018 și sume aferente anului în curs pentru universitățile de stat.

  O altă schimbare se referă la majorarea veniturilor proprii și a cheltuielilor din acestea cu suma de 129 de milioane de lei, pentru cheltuieli de personal și pentru realizarea proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

  În ultimul rând, s-a diminuat cu suma de 2000 de milioane de lei titlul ”Proiecte cu finanțare externă nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020” – Proiectul ”România modernă, România digitală”, din care 400.000.000 lei reprezintă cofinanțarea națională, iar 1.600.000.000 sunt fonduri externe nerambursabile – proiect nerealizat în precedentul mandat al MEN.

  Tematic

  Ministrul Educației, despre reducerea catedrelor: Schimbă declarațiile?
  Admitere liceu 2020: ministrul Educației se gândește la schimbări
  Educatoarele, vizate: se anunță schimbări mari în grădinițe
  Inspecțiile școlare: ce propun sindicaliștii din Educație, discuții cu Anisie
  Ministrul Finanțelor, adevărul despre rectificarea de la Educație
  S-a adoptat, e oficial! Schimbări majore în Educație, toată lumea e vizată!
  Tagurile:
  Ministerul Educației, Educație


  Știrile Zilei