02:39 08 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.48
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73

  Părinții, despre rezultatele testelor PISA: salarizarea să țină cont de calitate

  © Sputnik / Виталий Аньков
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  106720

  Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar reacționează în scandalul momentului generat de rezultatele mici obținute de România la testele PISA.

  BUCUREȘTI, 3 dec – Sputnik, Georgiana Arsene. Situația dramatică învățământul românesc. Și aceasta fiindcă România are cele mai slabe rezultate din ultimii 9 ani la testele PISA 2018.

  Scorul obținut este în scădere față de ultimele două testări la care România a participat, în 2012 și 2015, la toate cele trei domenii testate. Este vorba despre citire, matematică și științe.

  Procentul de analfabetism funcțional este de 44%, în medie, în creștere față de 2015, iar rezultatele PISA arată performanțele sistemului de învățământ, notează edupedu.ro

  Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, a făcut o declarație șocantă, spunând că nu trebuie neapărat să ne îngrijorăm de această evaluare a testelor PISA.

  ”Trebuie să facem diferența dintre Evaluările pe care le realizează Ministerul Educației pentru clasa a II-a, a IV-a sau a VI-a ori evaluările de la finalul clasei a VIII-a sau de la Bacalaureat. (…) Accentul la aceste evaluări internaționale nu cade neapărat pe ceea ce știu elevii, ci pe aplicarea cunoștințelor în situații concrete de viață, deci trebuie să ne raportăm la acest subiect”, a declarat demnitarul

  Cristache: ”Eu nu mă așteptam la revelații”

  Reacțiile nu au întârziat să apară, iar una dintre ele vine de la președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar.

  ”Nu știu ce așteptări aveați voi, dar eu nu mă așteptam la revelații. Clasa politică își bate joc de acest sistem. Fiecare ministru al Educației și-ar pune o etichetă… cu propriul nume, pe o nouă lege. S-au schimbat 8 miniștri… în 5 ani”, a scris acesta. 

  De asemenea, au existat vreo 4 tentative de elaborare a unei noi legi a Educației.

  Cristache acuză sistemul de lipsă de predictibilitate.

  Un alt motiv care a dus la rezultate dezastruoase este reprezentat de faptul că programa școlară pune mare accent pe competențe la nivel teoretic, fiindcă la nivel practic suntem ”fix unde ne poziționează aceste teste”.

  În opinia lui Iulian Cristache, un mare accent se pune pe o salarizare corespunzătoare a cadrelor didactice, astfel încât cei care au vocație și vor să intre în sistem să o facă și pentru componenta financiară.

  ”Numai că… ar trebui să se țină cont și de calitatea actului educațional. Nu se mai poate așa, sub deviza… timpul trece… plata merge”, a subliniat președintele FNAP.

  Acesta a vorbit și despre faptul că părinții și profesorii nu colaborează și că nu se va îmbunătăți nimic în sistem până când cele două tabere nu vor face o echipă.

  ”Deși avem diferențe între notele obținute la clasă și cele obținute la Evaluarea Națională și la BAC… ne facem că nu vedem. Industria meditațiilor cu elevii de la clasă… dăunează major. Nu degeaba ne-am luptat, FNAP, să le interzicem”, a punctat Cristache.

  Acesta a adăugat că același lucru, sub constrângerea cadrului didactic, se întâmplă și cu after-school.

  ”Sunt o mulțime de școli care încalcă legislația, în mod special în București. Inclusiv din Comisia de debirocratizare… sunt cadre ce au aceste firme de făcut bani”, a încheiat președintele FNAP.

  Tematic

  Mandatul Monicăi Anisie la Educație, misiune aproape imposibilă?
  Creșterea salariilor profesorilor, impact direct asupra scumpirii serviciilor din Educație
  Alegeri turul 2: ce vor sindicaliștii din Educație de la Dăncilă și Iohannis
  Ministrul Finanțelor, adevărul despre rectificarea de la Educație
  Sindicalist din Educație, adevărul despre salarii: când intră banii
  Vișoianu, Coaliția pentru Educație: ”Există hârtii care nu sunt cerute de MEC”
  Inspecțiile școlare: ce propun sindicaliștii din Educație, discuții cu Anisie
  Tagurile:
  Părinți, Calitate, Teste, Rezultate


  Știrile Zilei