06:28 09 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.33
 • USD17.43
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.73
  Единый государственный экзамен по русскому языку

  Agresarea profesorilor, sancționată. Ce au decis Senatul

  © Sputnik / Александр Вильф
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  12110

  Vești bune pentru profesori, deoarece Comisia Juridică a Senatului a adoptat proiectul care prevede sancțiuni pentru agresarea cadrelor didactice.

  BUCUREȘTI, 3 dec – Sputnik, Georgiana Arsene. În urmă cu scurt timp, Comisiile juridică și de învățământ ale Senatului au adoptat propunerea legislativă a 

  senatorului PSD Șerban Nicolae referitoare la învestirea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare și control cu exercițiul autorității publice pe timpul și în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu.

  În cadrul dezbaterilor a fost modificat un singur amendament. Este vorba despre cel al senatorului social-democrat Liviu Pop care presupunea că „amenințarea săvârșită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violențe, vătămarea corporală, loviturile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârșite împotriva unei persoane care ocupă funcție didactică, de conducere sau de îndrumare și control, aflată în exercitarea acestor atribuții, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune", notează dcbusiness.ro

  De asemenea, acest amendament mai prevedea că și „săvârșirea unei infracțiuni împotriva unei persoane care ocupă funcție didactică, de conducere sau de îndrumare și control ori asupra bunurilor acesteia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune.

  Mai mult decât atât, cu aceeași pedeapsă sunt sancționate și faptele anterior precizate, dacă privesc un membru de familie al persoanei care ocupă o funcție didactică sau de conducere ori de îndrumare și control.

  Sursa citată menționează că amendamentul a fost eliminat, revenindu-se la forma inițială, înaintea întocmirii raportului, pedeapsa majorându-se.

  Astfel, sintagmei „se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea sancțiune" i se adaugă „ale cărei limite speciale se majorează cu o treime".

  Proiectul va fi supus la vot în Camera Deputaților, care este for decizional

  Tematic

  Zeci de mii de profesori au răbufnit contra elevilor cu probleme de comportament!
  Monica Anisie, ministrul Educației: ”Sunt și profesori care nu mai fac față”
  Anisie bagă spaima în profesori: încep controalele neanunțate în școli
  Iosifescu, ARACIP: întrebări fundamentale pentru profesori
  Anisie, mesaj pentru profesori: ce se întâmplă cu clasele supra-aglomerate
  O vor regreta dascălii pe Andronescu? Ce vrea Anisie de la profesori
  Tagurile:
  Senat, Profesori, Agresiune


  Știrile Zilei