03:07 12 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.46
 • USD17.19
 • RUB0.24
 • RON4.02
 • UAH0.64
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  676810

  Ministrul Educației și Cercetării a explicat că, pentru anul școlar în scurs nu se poate schimba nimic, însă a dat asigurări că, pentru anul școlar viitor, se vor vedea o serie de modificări, cum ar fi pilotarea masteratului didactic.

  BUCUREȘTI, 11 dec – Sputnik, Georgiana Arsene. Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, a declarat că nu schimbă nimic cu privire la regulile examenelor din acest an, însă a anunțat că, la începutul anului școlar viitor, vom vedea, cu siguranță, pilotarea masteratului didactic, o nouă abordare privitoare la inspecția școlară, precum și o transformare curriculară.

  ”Avem nevoie de o schimbare curriculară. Primul pas este să construim aceste planuri-cadru de la clasa pregătitoare și până la finalizarea liceului, fără aceste întreruperi pe care le-am avut de-a lungul timpului, când am construit pe cicluri”, a explicat demnitarul

  Mai mult decât atât, Anisie a susținut că, din anul 2016 și până în prezent, instituția pe care o conduce nu a realizat nici o inspecție la clasă, pentru că ”directorul direcției de inspecție școlară la clasă nu era profesor”.

  Referitor la inspecția școlară, demnitarul a precizat că, în momentul în care a făcut prima inspecție în calitate de director la direcția de inspecție școlară din minister, directorul școlii a sunat-o și a întrebat-o ce acte trebuie să pregătească. Răspunsul a fost: ”nici un act”.

  La inspecție s-au verificat orele, calitatea actului educațional. Constatările au dat de gândit tuturor inspectorilor.

  ”Le-am spus colegilor din minister că trebuie sa verificam modul în care se realizează ora la clasă, nu hârtiile. Se întâmpla în 2015. Nu s-a schimbat nimic. După ce am plecat din direcția de inspecție școlară, s-a revenit la același mod și, mai mult, ministerul din 2016 și până acum nu a realizat nici o inspecție la clasă, pentru că directorul direcției de inspecție școlară la clasă nu era profesor”, a explicat Monica Anisie.

  Șefa MEC a dat asigurări că trebuie realizată o inspecție ”pe bune”.

  Schimbarea modului în care este realizată inspecția școlară, adică mutarea accentului de pe hârtii pe activitatea efectivă la clasă este un lucru extraordinar. În acest fel, profesorii vor putea să se concentreze asupra actului didactic și să își îmbunătățească activitatea. De asemenea, dascălii tineri vor avea mai mult timp să învețe și să se perfecționeze, în loc să se dedice activității birocratice.

  Tematic

  Anisie, mesaj pentru profesori: ce se întâmplă cu clasele supra-aglomerate
  O vor regreta dascălii pe Andronescu? Ce vrea Anisie de la profesori
  Anisie bagă spaima în profesori: încep controalele neanunțate în școli
  Cadouri pentru profesori. Ce spune un celebru judecător
  Iosifescu, ARACIP: întrebări fundamentale pentru profesori
  Tagurile:
  Inspecție, Profesori, Monica Anisie


  Știrile Zilei