10:31 01 Iunie 2020
În direct
 • EUR19.61
 • USD17.61
 • RUB0.25
 • RON4.05
 • UAH0.66
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  1077 0 0

  Premierul României a declarat că nu ar spune că Educația are un buget mai mic și a explicat punctul său de vedere. Ce spune despre salariile profesorilor.

  BUCUREȘTI, 17 dec – Sputnik, Georgiana Arsene. În cursul dimineții de astăzi, Ministerul Finanțelor a publicat proiectul bugetului de stat pe anul viitor.

  Documentul oficial prevede că alocarea de la bugetul de stat pentru Ministerul Educației și Cercetării pentru anul 2020 este de 30,5 miliarde de lei, mai mică decât alocarea pentru Ministerul Educației de anul trecut cu 292 milioane de lei.

  Premierul României, Ludovic Orban, a declarat că nu ar califica bugetul pentru Educație și Cercetare ca fiind mai mic și a afirmat că trebuie privit per ansamblu, nu doar prin prisma alocării directe către bugetul Ministerului Educației.

  Acesta a precizat că există și alocările către administrația locală, fondurile europene pe care le absorbim și care sunt absorbite.

  “Și așa, sistemul ăsta de a crește salariile un sfert, un sfert, un sfert în fiecare an… mă mir că PSD nu a prevăzut o creștere a salariilor pe 100 de ani ca să ciupească electoral. Deja salariile din sectorul public sunt mai mari decât salariile din mediul privat și cererile nu pot să depășească limita bunului simț, mai ales că se adaugă sporuri, indemnizația de hrană, voucherele de vacanță, venituri pe care angajații din sectorul privat nu le au”, a declarat Ludovic Orban. 

  Potrivit Eurostat, procentul cel mai mare al cheltuielilor guvernamentale pentru Educație a fost de 4,3% în România și s-a înregistrat în anul 2008.

  În anii 2011 și 2006, procentul a ajuns la 4,1% și au mai fost doi ani, 1998 și 2002, când acest indicator a fost de 4%.

  Tematic

  Vârstă de pensionare profesori: propunerea lui Orban va enerva dascălii
  Cadouri pentru profesori. Ce spune un celebru judecător
  Monica Anisie, ministrul Educației: ”Sunt și profesori care nu mai fac față”
  Cadouri profesori 2019: ce cumpără părinții pentru cadrele didactice
  Sute de profesori rămân pe drumuri din cauza Legii lui Pop?
  Ultima oră. Salarii profesori 2020: anunțul ministrului de Finanțe
  Tagurile:
  Ludovic Orban, Profesori, Salarii


  Știrile Zilei