23:10 23 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.19
 • USD17.77
 • RUB0.28
 • RON4.01
 • UAH0.73
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  52610

  Potrivit informațiilor publicate pe pagina sa de Facebook de Mihai Tănase, președintele Asociației Elevilor din Constanța, la ora 15 ar fi trebuit să protesteze în fața Guvernului, numai că negocierile de la MEC au dat roade.

  BUCUREȘTI, 20 ian – Sputnik, Georgiana Arsene. În cursul acestei dimineți, Mihai Tănase, președintele Asociației Elevilor din Constanța a scris, pe pagina sa de Facebook, că delegația AEC a sosit la București.

  Potrivit programului enunțat de Tănase, la ora 10 au depus sesizarea penală pentru abuz în serviciu pentru miniștrii de la Educație și Dezvoltare la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

  La ora 11 urmau să depună sesizarea la Administrația Prezidențială, iar 45 de minute mai târziu au organizat, potrivit sursei citate, un protest la Ministerul Educației, pe durata ședinței de lucru privind transportul elevilor.

  La ora 15, AEC programase un protest în fața Palatului Victoria, care nu s-a mai ținut, ca urmare a faptului că discuțiile de la MEC au decurs bine, iar elevii au primit garanții, după cum a explicat, pentru Sputnik, Mihai Tănase.

  Potrivit unul comunicat al Ministerului Educației și Cercetării, în cadrul întâlnirii s-au convenit trei lucruri. Este vorba despre faptul că, pe termen scurt, pentru a debloca situația decontării transportului elevilor, este necesară emiterea unei Ordonanțe de Urgență pentru modificarea art. 84 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare. Modificarea este necesară pentru a pune în concordanță legislația cu decizia Curții Constituționale a României, care a statuat că decontarea pe „bază de abonament” este neconstituțională, deoarece creează o diferență de tratament juridic între elevii care pot prezenta abonament și elevii care, din diferite motive obiective - spre exemplu, lipsa transportului în comun, nu pot prezenta abonament, dar pot prezenta alte acte doveditoare.

  MEC informează că, ulterior, în termen de 30 de zile, se va elabora o Hotărâre de Guvern care să abroge HG 863/2016 pentru aprobarea metodologiei de calcul și stabilirea tarifului maxim per kilometru aferent abonamentului de transport și să prevadă noi tarife maximale.

  Începând cu anul școlar 2020-2021, elevii vor circula gratuit pe baza carnetului de elev, vizat de către unitatea școlară, sens în care ministerele implicate vor elabora un proiect de act normativ.

  De asemenea, elevii au confirmat participarea la întâlnirea de lucru de săptămâna viitoare, care are drept temă discutarea Hotărârii de Guvern menite să abroge HG 863/2016.

  Tematic

  Monica Anisie: „De astăzi chiar se întâmplă”
  Zvonul săptămânii: se pregătește înlocuirea Monicăi Anisie de la șefia MEC?
  Monica Anisie se preface că regretă, NU recunoaște că a încălcat legea – ci INSTIGĂ!
  Celebru avocat o face praf pe Anisie: ”Cucoana birocrată să demisioneze de urgență!”
  Învățătoarea ”prinsă” de ministru. Cunoscut analist: ”Aș da-o afară din clasă pe Anisie!”
  Tagurile:
  Palatul Victoria, protest, Elevi, Monica Anisie


  Știrile Zilei