07:03 04 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.12
 • USD18.43
 • RUB0.23
 • RON4.17
 • UAH0.67
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  359 0 0

  Potrivit unui proiect de hotărâre de guvern, costul standard per elev pentru creșterile salariale crește cu 13,5% în acest an, fiind cea mai mică majorare din ultimii 4 ani. Ce se întâmplă cu banii pentru pregătirea dascălilor.

  BUCUREȘTI, 21 ian – Sputnik, Georgiana Arsene. În acest an, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern care a fost pus în dezbatere de Ministerul Educației și Cercetării, costul standard per elev va fi de 6111 lei. Această sumă reprezintă majorarea costului dina nul trecut cu 13,5 procente, echivalentul creșterilor salariale calculate de MEC pentru 2020.

  Potrivit notelor de fundamentare, este cea mai mică creștere procentuală din ultimii patru ani.

  Suma de 6111 lei este coeficientul 1, acesta fiind diferit în funcție de mediul de proveniență al școlii –mediul rural sau urban sau de nivelul școlii – preșcolar, primar, gimnazial, liceal, informează edupedu.ro.

  Sursa citată menționează că anul trecut această creștere a fost de 23 de procente

  Costul standard per elev pentru pregătirea profesională, evaluarea elevilor și dotările școlii sau navetă - bunuri și servicii - au fost majorate cu doar 17 lei, de la 370 de lei în 2019, la 387 de lei în 2020.

  Fiecare școală din România primește finanțare de la nivel central în baza unui cost standard pe elev, care este decis, în fiecare an, prin hotărâre de guvern și care are două componente de bază. Este vorba despre costul pentru cheltuielile cu salariile și costul pentru cheltuielile cu bunurile și serviciile, pregătirea profesională, evaluarea elevilor.

  De asemenea, tot prin acest proiect de HG se stabilește și costul standard per elev pentru cheltuielile cu pregătirea profesională, cu evaluările elevilor, cu bunurile și serviciile. Acesta a ajuns la 387 de lei, cu doar 17 lei mai mare față de 2019.

  Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar este cel care stabilește Coeficientul 1. Componența Consiliului a fost modificată recent, în structura sa fiind numiți mai mulți membri ai PNL ori simpatizanți ai acestei formațiuni.

  Tagurile:
  2020, Buget, profesori


  Știrile Zilei