09:13 25 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.32
 • USD17.85
 • RUB0.27
 • RON4.02
 • UAH0.73
  EDUCAȚIE
  Sa primesc un link scurt
  629210

  Potrivit raportului Justiție Socială în Uniunea Europeană și statele OECD 2019, cheltuiala guvernamentală pentru educația timpurie s-a redus la mai puțin de jumătate, raportată la Produsul Intern Brut.

  BUCUREȘTI, 27 ian – Sputnik, Georgiana Arsene. Raportul, realizat de Organizația Bertelsmann Stiftung, critică autoritățile din România pentru modul în care alocă resursele și pentru tăierea finanțării în domeniile educației și cercetării.

  Potrivit documentului menționat, România a fost depășită de Bulgaria. România se clasează pe locul 39 în clasamentul general care ia în calcul indicii de dezvoltare precum riscul de sărăcie, educația, accesul pe piața muncii, incluziunea socială și non-discriminarea, precum și sănătatea.

  Autorii mei scriu, potrivit edupedu.ro, că Guvernul din România nu face nimic ca să contracareze ostilitățile îndreptate spre comunitatea romă și marginalizarea masivă cu care aceasta se confruntă.

  Un aspect îngrijorător este reprezentat de procentul din PIB alocat în prezent pentru educația preșcolară. Astfel, cheltuiala guvernamentală pentru educație preșcolară este mult mai mică în prezent decât era în urmă cu zece ani.

  ”Ca procent din PIB, cheltuiala publică a fost redusă cu mai mult de jumătate: de la 0,65% din PIB, la doar 0,31% - locul 35. Aceste tăieri sunt dăunătoare societății românești, atâta timp cât toate evidențele au arătat că investiția în educația timpurie a copiilor este cea care are un impact semnificativ pe tot parcursul vieții acestora”, se arată în raport. De asemenea, sistemul de educație din România se plasează pe locul 33 după impactul pe care factorii socio-economici îi au în performanța elevilor la testele PISA. 

  Tematic

  Mesajul din online pentru educatoare - le va emoționa profund!
  Lovitură pentru profesori: fără majorările de salarii din 2020
  Salarii profesori 2020: Monica Anisie, anunț de ultim moment
  Salarii profesori: Raluca Turcan, anunțul momentului
  Educatoare, mesaj pentru părinți: greșelile făcute de ei în mod frecvent
  Tagurile:
  Guvern, Bani, Preșcolari, educatoare


  Știrile Zilei